Як мер до школи ходив

Ми звикли до того, що усе сучасне, найкраще, зосереджується у елітних районах столиці. Зокрема, й школи. А ось спеціалізована школа N177 з поглибленим вивченням біотехнологій, яку вчора відвідав голова КМДА Леонід Черновецький  випадає із такого стереотипу. Школа розташована на Солом’янці, на вулиці Ризькій. Це не просто звичайна десятирічка, а школа майбутнього, храм науки. Аналогів такому навчальному закладу немає навіть у Європі.
Дивовижно затишно і світло в такому храмі. Діти залюбки біжать на уроки біології, хімії, інформатики, права, іноземних мов, фізкультури, християнської етики. Тут незвичні класи: хореографія, артистична, створено сучасні лабораторії для проведення практичних і дослідницьких робіт. За підтримки міської влади реалізовано перший і поки що єдиний в Україні експериментальний освітній проект «Інтел». Таким чином кожен батько, мати мають можливість за допомогою домашнього комп’ютера контролювати успіхи і промахи свого школяра.
– Наша школа відкрилася 1 вересня минулого року, – каже директорка цього навчального закладу Ірина Сташевська. – Її будівництво та оснащення здійснювалося за рахунок міського бюджету. Загальна вартість цього об’єкта – 70 мільйонів гривень.
Леонід Черновецький із задоволенням спілкувався з першокласниками на уроці права. Малеча розповіла мерові усе, що знає про свої права, які записані в Конституції України. Він уважно слухав другокласників, котрі охоче вивчають разом з отцем Василем християнську етику. І навіть подискутував із десятикласницею Мариною Гетьман на уроці біотехнології. Марина – відмінниця, призерка міської олімпіади із біології, мріє стати лікарем. У школи тісні зв’язки із КПІ: багато випускників стають студентами цього ВНЗ, будучи ще одинадцятикласниками. Власне, від таких розумників і розумниць не відмовиться жоден інший університет чи інститут. Учні мають ґрунтовні базові знання. У школі існує наукове товариство «Біолік». Відтепер його почесним членом буде Леонід Черновецький. Мер приміряв мантію, яку носять юні науковці. Леоніда Михайловича гостинно запрошували скуштувати шкільного супу і картопляного пюре з відбивною та вінегретом. Відмовився, посилаючись на те, що нині на дієті.
Така школа-лялечка зачарує будь-кого. На жаль, подібних (державних!) навчальних закладів негусто у столиці. У 2005 – 2006 роках у Києві не було відкрито жодної нової школи. Цього навчального року новосілля справили вже у чотирьох. До кінця року таке свято завітає ще у дві – у Дарницькому та Солом’янському районах. На їхнє будівництво виділено по 41 мільйону гривень. 65 мільйонів гривень направлено на будівництво педагогічного коледжу, 97 мільйонів – на реконструкцію шкіл міста. А загалом на поліпшення умов навчання юних киян цьогоріч виділяється 160 мільйонів гривень.