Жінка має бути щасливою

Колонна зала столичної мерії у перший день весни нагадувала інтер’єром розкриту книгу, а столи, за якими зібралися представниці прекрасної половини Києва, – її загадкові рядки, сповнені неординарним змістом доль кожної з цих жінок.

Заступник Київського міського голови Ірена Кільчицька зачитала поздоровлення жінкам напередодні свята 8 Березня від мера Києва Леоніда Черновецького: “Сучасна жінка, – наголошував він, – здатна досягти успіхів у бізнесі,      управлінні, науці, у всіх сферах людської діяльності. І при цьому не розгубити своєї жіночої сутності”.
Перекладач-дактилолог вищої категорії Наталія Іванюшева переконувала мене, яка красива, співуча й багата українська мова жестів. Нею “лунають” пісні, вірші, граються вислови для нечуючих. Їм уже півстоліття допомагає Наталія Василівна розумітися з нами, кому Бог дав можливість насолоджуватися кожним звуком.
Ще одна моя співрозмовниця, з якою я познайомилась у Колонній залі, Людмила Гурнак. Народилася вона в Києві, але стала першокласницею   і закінчила середню школу в селі Кобижча на Чернігівщині. Там возила на санках зерно в мішку – діду-мірошнику у млин-вітряк. І з того житнього борошна в 14 років спекла свій перший глевкий хліб. А згодом частувала багатим асортиментом хліба, здоби і тортів киян. Коли працювала на столичному булочно-кондитерському комбінаті. Почала робітницею, а 25 років це підприємство очолювала. Нагороджена Орденом княгині Ольги 3-го ступеня.
Голова Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту Ольга Богомолець-Шереметьєва зазначила: “Хто скільки грошей заробив, які машини і посаду має, ще не означає, наскільки жінка є щасливою, впевненою в собі й реалізованою. Жінка може бути щасливою мамою. Щасливим художником. Адміністратором…”.
Ми дуже відстаємо від Фінляндії – щодо представництва жінок у владних коридорах. У першому парламенті цієї країни сто років тому жінок налічувалося 10 відсотків. Значно більше, ніж у нинішній Верховній Раді України. Відзначаючи це, Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії в Україні Лаура Рейніля порадила: “Жінок обирають до парламенту, коли за них голосують жінки…”