Такий універсальний Святослав Гординський

У Будинку художника відбувся літературно-мистецький вечір, присвячений 100-річчю з дня народження відомого українського поета, перекладача, художника, мистецтвознавця і громадського діяча Святослава Гординського. Діє і виставка фотокопій його картин.

Святослав Гординський народився 30 грудня 1906 року в місті Коломиї в родині літературознавця, письменника та перекладача Ярослава Гординського. Останній перекладав твори Гейне та Шекспіра, листувався з Іваном Франком та досліджував його творчість. Проте синові судилося перевершити свого батька.
Святослав Гординський видав чимало поетичних збірок. Зробив 60 перекладів із поезії латинської, італійської, французької, англійської, американської, німецької, польської та російської. Завдяки його старанням українською читаємо Овідія, Горація, Гюго, Бодлера, Байрона, Гете, Шиллера – визначних класиків світової літератури. Переклав С.Гординський і знамените “Слово о полку Ігоревім”. Він оздобив мозаїкою 50 християнських храмів у  дванадцяти країнах світу.
Гординський не забував Україну і в діаспорі. Саме завдяки його клопотанням під час особистої зустрічі з екс-президентом США Д.Ейзенхауером українській громаді Вашингтона дозволили спорудити монумент Тарасові Шевченку на високому постаменті, чого дуже не хотіли в емігрантських колах українофобів.
Звичайно, такі люди, як він, не вписувалися в канони тоталітарної радянської влади. Тому більшу частину свого життя Гординський змушений був провести за кордоном.
Але доля усміхнулася йому: Гординський дожив до омріяної Незалежності України. І навіть зміг в останні роки життя побувати в рідному краї. Помер митець на вісімдесят сьомому році життя  у Вероні (штат Нью-Джерсі, США).
У вечорі в Будинку художника взяли участь не лише шанувальники творчості Святослава Гординського, а й люди, які його особисто знали.
Політик і мистецтвознавець Богдан Горинь повідав присутнім про життєвий і творчий шлях Гординського. Завдяки допомозі пана Гориня присутні змогли оглянути чимало фотокопій картин ювіляра. На вечорі звучала й поезія Гординського, лунали його улюблені мелодії у виконанні володарки Ґран-прі міжнародного конкурсу в Італії співачки і бандуристки Світлани Мирводи та Народної хорової капели НАН України “Золоті ворота” під орудою Павла Струця.