Перетнути кордон

Київський театр “Колесо” знову представляє на суд глядачів міжнародний театральний проект.

Цього разу до роботи взяли п’єсу відомого сучасного драматурга з Болгарії Калина Ілієва  “Off кордон”. Поява цього твору в репертуарі театру невипадкова. По-перше, афіша “Колеса” потребувала вистави, цільовою авдиторією якої була б молодь. По-друге, ця співпраця українських та болгарських митців є логічним продовженням кількох попередніх робіт. Одна з останніх принесла київському театру Ґран-прі на фестивалі античних вистав у Македонії. Серед учасників цього проекту був Дімо Дімов, автор кількох постановок на сцені “Колеса”. Як виявилось, автора п’єси пов’язує  з нашою країною не просто дружба зі слов’янським народом: Калин Ілієв має українські корені. Тож для нього постановка п’єси на кону київського театру – своєрідне повернення на Батьківщину.
В основі сюжету нової вистави – історія двох молодих людей, яких доля звела на кордоні якоїсь держави. Єдине їхнє бажання – втеча від реальності. Прикра помилка, пов’язана з невідповідністю статі в комп’ютерній мережі, не дозволяє їм перетнути межі країни. Теді і Бобі (Ольга Лопатіна-Армасар та Денис Драчевський) змушені чекати, коли все з’ясується. Саме цей час вони й витрачають на те, щоб проаналізувати власний психічний стан. Молоді герої “сповідаються” одне одному, звільняються від власних комплексів. Цей сеанс, практично за Фрейдом, дає змогу зрозуміти, що кордон, межа проходить не між країнами, а в людській свідомості, перетнувши яку, повернутися назад дуже важко.  
Тема п’єси поставила перед творчою групою складне завдання. Від традиційної форми побудови сценічного простору вадмовившись майже одразу. І тепер сцена “Колеса” матиме достатньо незвичний вигляд, “вриваючись” у глядачеву залу. Мало того, сценограф Олег Татаринов розділив глядачів на дві групи кордоном-кліткою, яка слугуватиме майданчиком для виконавців. Акторам “Колеса” довелося працювати в жанрі фарсу. До речі, саме в цьому жанрі Дімо Дімов поставив і попередню виставу “Портрет планети” за Фрідріхом Дюрренматтом. Кілька акторів “Колеса” вже мали змогу працювати з цим режисером, тому робота над “Off Кордоном” відбувалася у дружній атмосфері порозуміння між українськими та болгарським митцями.       
Ільїна  ГЕНСІЦЬКА,
театрознавець