Дніпровський район: свої і чужі

Київ поділено на райони. Кожен – це практично невелике місто. Тому районні ради насамперед мають розв’язувати невідкладні побутові проблеми мешканців, а не перейматися політичними іграми. Голова Дніпровського району Олександр Сотников, схоже, захопився виключно політикою.

За рік, що минув після виборів до органів місцевої влади, стало очевидним – пропорційна система виборів сприяє надмірній політизації керівництва районних рівнів. Один з прикладів – призначення голів райдержадміністрацій. Нова структура влади не дає змоги підібрати фахівців на ці посади, оскільки очолювати райраду і райдержадміністрацію може лише депутат. Тобто – політик. Втім, мало хто з політиків може втриматися від спокуси політизувати керований ним орган на користь своєї партії чи блоку. Навіть якщо це зашкодить інтересам виборців…

Нездорова ситуація склалася в одному з найбільших районів столиці – Дніпровському. 22 лютого заступник Київського міського голови – секретар Київради Олесь Довгий в одному зі своїх інтерв’ю зазначив: «Колись голова Дніпровського району Олександр Сотников здавався компетентною людиною, готовою гори звернути. Але минув рік. І ми побачили, що ця людина нічим, окрім політики і самопіару, не займається. До того ж пана Сотникова уразила така собі хвороба критиканства щодо столичної влади, до якої він сам належить».

Трохи пояснень. Під час виборів у Дніпровському районі Блок Леоніда Черновецького показав перший результат по місту. Блок отримав третину голосів. Але згідно з коаліційними домовленостями посада голови райради і рай-

держадміністрації дісталася представнику блоку «Наша Україна» Олександру Сотникову. Отримавши крісло, «вдячний» представник «НУ» геть-чисто забув про всі домовленості.

Ось як коментує нинішню ситуацію заступник голови Дніпровської райради Сергій Артеменко, голова районної фракції Блоку Леоніда Черновецького:

– За роки минулої влади в районі накопичилися проблеми комплексного характеру, що вимагають негайного розв’язання. На мою думку, нам потрібно об’єднати всі політичні сили як на рівні району, так і міста, задля плідної праці. Але що діється в райадміністрації? Протягом року представники нашого блоку Буханевич та Остап’юк опікувались у виконавчій структурі району відповідно торгівлею й економікою. Вони є фахівцями у цих галузях. Але голова району пан Сотников так розподілив повноваження, що наші представники не могли нічого вирішувати. Втім, відповідальність за все, що відбувалося, було покладено на них у повному обсязі.

У зв’язку з цим ми вважаємо недоцільним нести солідарну відповідальність за загальну ситуацію в районі. Рішенням фракції було рекомендовано відкликати Буханевича та Остап’юка з виконавчої структури райдержадміністрації. Це не означає, що ми залишаємо ситуацію безконтрольною – ми будемо на неї впливати, навіть не маючи своїх представників у виконавчих органах влади. Разом з тим, ми активізуємо та підсилимо діяльність представників нашого блоку у постійних комісіях Київради.

Ситуацію, що склалася у Дніпровському районі, нам також прокоментував Максим Саврасов, депутат міськради від Блоку Леоніда Черновецького, який під час виборів активно працював у цьому районі:

– На виборах ми працювали наполегливо і результативно. Виборці довірили нам свої голоси, багато хто з них знають нас особисто. Але, на жаль, ми не маємо змоги стовідсотково виконувати наші задекларовані програмою завдання. І не через те, що ми нібито погано працюємо, а через небажання районної влади – в особі голови райради Сотникова – співпрацювати з нашим блоком. Він переймається виключно політикою, йому не цікаві «земні» господарські питання. Складається враження, що районному керівнику не хочеться бруднити цим руки. Бо, мабуть, політика дає більше дивідендів та фінансового зиску…

Один конкретний приклад, який стався одразу після виборів. Не працювали ліфти у двох будинках на вулиці Пожарського. Під час виборів ми намагалися привернути увагу влади до цієї проблеми. Після виборів сподівалися, що проблема зрушить з місця. Прийшли до голови райради: нумо, ми ж обіцяли людям, ми – єдина команда, ми вас підтримали, ви обіцяли з нами співпрацювати. Почули у відповідь: це Черновецький обіцяв, нехай він цим і переймається… Наші депутати цю справу вирішили самі: знайшли мільйон гривень на ремонт ліфтів без допомоги районної влади. Коли ж гроші надійшли до району, ліфти запрацювали, то Сотников раптом оголосив: це сталося завдяки його особистим наполегливим зусиллям…

Пан Сотников з ранку до ночі захоплений тільки політикою. Він приходить на роботу і єдине, чим переймається, – спілкується з головами фракцій, проводить політради. Кожен день він у політиці. Але ж району потрібен господар, який знається на проблемах тієї ж каналізації, доріг, дитячих садків.

До чого дійшло у районі: будь-яка господарська справа вирішується залежно від того, від кого походить ініціатива. Якщо від «свого» – будь ласка! Якщо від політичного опонента – справа миттєво блокується!..

Крім того, мене як депутата Київради, який входить до постійної комісії з питань містобудування та архітектури, непокоїть також те, що на засідання нашої комісії, коли розглядається багато питань з будівництва соціальних об’єктів у Дніпровському районі, – шкіл, лікарень – пан Сотников ніколи не приходить. Складається враження, що його це навіть не цікавить…

Який же вихід із цієї ситуації? Можливо, депутати Дніпровської райради спільними зусиллями утворять депутатську більшість, яка займатиметься господарськими проблемами – і тоді Сотникову буде непереливки. Не виключено, що така домовленість між депутатами вже існує, оскільки, як заявив заступник голови Дніпровської райради Сергій Артеменко, нині між депутатами практично всіх фракцій райради – зокрема БЮТ та Партії регіонів – склалися конструктивні й навіть товариські стосунки. Для депутатів, як наголосив пан Артеменко, інтереси виборців є вищими за барви їхніх партійних стягів.