Дешево, а чи корисно

Те, що генетично модифіковані продукти економічно вигідні, це зрозуміло. А чи корисні вони для людини?

Аби підвищити врожаї та створити нові види сортів основних культур стійких до морозів, комах та різних хвороб, вчені почали потихеньку відмовлятися від традиційної селекції, а перейшли до лабораторій генетиків, щоб вирощувати ідеальні, як на них, трансгенні рослини.
– Такі рослини – це генетичні мутанти, – пояснює академік НАН України Костянтин Ситник. – Людина власноруч забирає гени в одних рослин і переносить їх до інших. Ось так отримують величезну картоплю, сою з певними смаковими якостями для заміни м\'яса та достатні врожаї кукурудзи. Але наука не так давно займається такою практикою аби з впевненістю заявити, що генетично модифіковані продукти безпечні для людського організму.
В Україні офіційно жоден сорт трансгенних рослин в комерційних цілях не вирощується. Але на полицях магазинів зустрічається багато продуктів з вмістом таких рослин. Приміром, на упаковці вітчизняного майонезу можна побачити примітку, що для виготовлення цього продукту використали генетично модифікований крохмаль.
– За результатами різних неофіційних досліджень можна зробити висновок, що трансгенні рослини все ж таки мають негативний вплив на організм людини, – розповідає директор Інституту медико-біологічних проблем Степан Вадзюк. – По-перше, у деяких із таких рослин виявлено небезпечний, токсичний для людини білок. По-друге, є неофіційні відомості, що такі рослини здатні викликати алергію, а за тривалого вживання – безпліддя. І немає у світі жодних данних, як такі рослини впливають на дитячий організм,  на розвиток ембріона під час вагітності, на хворих. Також невідомі наслідки їхньої взаємодії з лікарськими препаратами.