Нас годують трансгенами

Продукти з генетично модифікованими організмами з’явилися на ринках Європи у середині 90-х років.

Першими серед них були помідори. На сьогодні ж у виробництві харчів використовують генетично модифіковану сою, яка складає 70 відсотків від усього врожаю цієї культури, а також кукурудзу, рис, ріпак та цукровий буряк. Основні виробники трансгенних продуктів у світі – це США та Китай.

У використанні трансгенних рослин учені бачать дві основні проблеми. По-перше, трансгенні рослини вирощують на полях, тобто у відкритих системах, і вже на цій стадії виникає загроза неконтрольованого вивільнення генетично модифікованих організмів у довкілля. Така ситуація була з трансгенним сортом кукурудзи “Старлінк”, виведеної в США, коли цей сорт запилив екологічно чисті сорти кукурудзи. По-друге, основну кількість трансгенних рослин вживають у чистому вигляді, без переробки, що може суттєво вплинути на людський організм.

За словами генерального директора Укрметртестстандарту Михайла Мухаровського, зараз у нашій країні діє єдиний документ щодо завезення та випробувань трансгенів затверджений Кабміном.

– Із 1998 року в Україні офіційно не зареєстровано жодного генетично модифікованого продукту, який би вирощували і використовували у виготовленні харчів, – говорить Михайло Якович. – Про що це свідчить? Про те, що цю постанову не виконують. Нині на розгляд Верховної Ради подано законопроект “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні та практичному використанні генетично модифікованих організмів”.

Для забезпечення на території України контролю продукції на вміст генетично модифікованих організмів створено лабораторію молекулярно-генетичних досліджень. На це витрачено півмільйона гривень. Лабораторія почала працювати з 15 січня цього року. З метою виявлення вмісту трансгенів у продуктах, які було придбано у трьох найбільших столичних супермаркетах, спеціалісти лабораторії дослідили 42 зразки м’ясної продукції – пельменів, ковбас, шинки.

– Ми вибирали продукти, які користуються особливим попитом у киян, – говорить начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарту Володимир Семенович. – Виявилося, що 42 відсотки перевіреної продукції містять підвищений рівень генетично модифікованих організмів, що свідчить про умисне використання трансгенної сировини для виготовлення продукції. Переважно це продукти, що містять у своєму складі соєвий білок. І не дивно, адже за неофіційними даними в Україні торік було засіяно генетично модифікованою соєю 45 відсотків площ цієї культури. Найгірше, що кияни не знають, які продукти споживають. Тому має бути закон, який би захистив наших людей від небажаних наслідків вживання трансгенної їжі. Бо ці продукти містять білок, якого в природі не існує. А він розкладається на токсичні для людини амінокислоти. Особисто я як учений, як людина, заявляю: я проти вживання генетично модифікованих продуктів.