Дорога до храму

Свято-Миколаївський собор Покровського монастиря – один із п’яти храмів, що нині відновлює київська влада.

Учора Київський міський голова Леонід Черновецький відвідав Свято-Покровський монастир і ознайомився зі станом реставраційних робіт з відтворення  бань Свято-Миколаївського собору.

Міський голова зустрівся з настоятелькою монастиря ігуменею Калісфенією.

Доля тяжко випробовувала цей собор – одну з найбільших перлин поміж храмів Києва. Збудований при монастирі у 1896-1911 роках архітектором Володимиром Ніколаєвим, він – найвищий собор у Європі. Історія цієї визначної пам’ятки архітектури й духовності  дуже складна. У пореволюційні часи у Свято-Миколаївському соборі діяла “Трудова артіль”. У 30-ті роки собор використовували як друкарню та книгосховище Української академії наук. Бані та хрести при цьому знищили, а пізніше розібрали цегляні шийки бань.

У роки Великої Вітчизняної війни у храмі переховувалися кияни від окупантів. У 1948 році собор постраждав від пожежі, спричиненої блискавкою. У 50-ті роки споруду пристосували під шкільний спортивний зал, розібравши перекриття. У 1963-му була спроба перетворити собор на книгосховище. Лише 1994 року, в часи Незалежності України, собор опромінила надія відродитися. Того року інститут “Укрпроектреставрація” розробив проект відновлення дзвіниці та бань церкви.

У 2001 році було підписано розпорядження КМДА  про проведення відповідних реставраційних робіт.

У серпні 2006 року ЗАТ “Укрреставрація”, нарешті, розпочало відновлення Свято-Миколаївського собору – фасаду та 15-ти бань із позолоченими маківками і хрестами.

Нагадаємо: перші два хрести на храмі встановили 18 грудня 2006 року – в переддень Святого Миколая. За два місяці цього року, як доповів міському голові президент корпорації “Укрреставрація” Микола Орленко, встановлено п’ять хрестів. Повністю реставрацію планують завершити цього року до Дня Києва.

Для цих робіт у бюджеті передбачено 20,6 мільйона гривень, з яких уже  у роботі 13 мільйонів.

– Сьогодні я як керівник Київської міськдержадміністрації і як  міський голова відвідую цей собор, що відновлюється. Думаю, що такі відвідини мав би для себе за честь будь-який державний керівник, – сказав Леонід Черновецький. – Треба, щоб наші політики ходили до храмів  і молилися. А все, що від нас залежить,  київська влада зробить. Тільки що я дізнався, що на  позолоту бань піде 7 кілограмів золота. Я даю гарантію: якщо буде відповідний лист, то я дам доручення керівництву “Правекс-банку”. Треба подбати, щоб покриття бань золотом було навіть трішки товстіше, ніж було спочатку первинне покриття. У моїй душі залишаться ці відвідини Свято-Миколаївського собору.

– А чи вам доводилося зводити храм – від фундаменту до бань?

– Сподіваюся, що Всевишній ще дасть мені роки активного життя, щоб здійснити таке будівництво. Думаю, що церкви треба споруджувати за кошти громади. Нині займаюся цим. Гуртую довкола себе людей,  які захочуть займатися фінансуванням храмів – новобудов. Тепер  я живу за містом і знаю, що багато хто хотів би ходити до храму, але, на жаль, не всюди вони є. Тож церкви треба будувати і в Києві, і поблизу нього.