«Шахтар»: один за всіх

Україна футбольна піднялася на одинадцяте місце в європейському табелі про ранги завдяки успіху свого чемпіона.

Позиція. В України вона – вже одинадцята. Це – національний рекорд, оскільки досі наша федерація вище дванадцятого щабля в єврореєстрі не вибиралася. Найвагоміший внесок у загальний успіх здійснив чемпіон України. Донецький «Шахтар», виступаючи спочатку в Лізі чемпіонів, а тепер – у Кубкові УЄФА, виграв чотири матчі з десяти і здобув аж тринадцять турнірних і бонусних очок. Актив київського «Динамо», «Чорноморця» з Одеси та запорізького «Металурга», котрі вже завершили виступи в єврокубкових змаганнях, виявився скромнішим – тільки дванадцять очок на трьох. І тепер лише «Шахтар» може примножити наш національний коефіцієнт. Але для цього хлопцям з Донецька доведеться подбати про гучну сенсацію в двобої з чинним володарем другого за престижністю континентального трофею – «Севільєю» з однойменного іспанського міста.
Конкуренти. Пониження в європейському табелі про ранги нам уже не загрожує. Ні Бельгія, котру «жовто-блакитні» випередили на попередньому віражі, ні Чехія, Туреччина чи Греція, що розмістилися в таблиці коефіцієнтів одразу за нею, своїх представників у континентальних турнірах не зберегли. А єдина з національних футбольних асоціацій другого плану, що вивела свою команду на  березневі перегони, – ізраїльська – відстає від України більш як на десять балів і навіть за максимальних успіхів «Маккабі» в Кубкові УЄФА, що взагалі є неймовірним, наздогнати нас не спроможна. Шкода, проте й Україні піднятися вище в ієрархії національних федерацій цього сезону майже нереально. Бо далеко не все залежить і від «Шахтаря»: Шотландія попереду вже на цілий бал, а міцного піренейського середняка «Осасуну» важко назвати нездоланним бар’єром для честолюбного «Глазго Рейнджерс», який марить статусом європейського чвертьфіналіста зовсім не безпідставно.
Перспектива. Україна й наступного сезону матиме двох представників у найпрестижнішому турнірі – чемпіонському. Проте, як і раніше, нашим командам доведеться спочатку долати кваліфікаційні бар’єри. Вітчизняний срібний призер долучиться до відбору з другого раунду, а флагманський колектив – з останнього. Для того, щоб український чемпіонат отримав право на старт у групових перегонах без додаткових кваліфікаційних випробувань, українській федерації потрібно увійти до чільної вісімки в європейському реєстрі. Домогтися цього можна хіба що за рік-два. Хоча стартові передумови в наступній п’ятирічці, а саме такий термін беруть за основу упорядники таблиці коефіцієнтів УЄФА, насправді сприятливі. Наступний цикл, улітку цього року, ми почнемо з десятої позиції, відстаючи від росіян, румунів і португальців на сім-вісім балів. А решта залежатиме від нових успіхів українських повпредів.