“Нове обличчя опери” з паном Гришком

– Такого грандіозного (і шаленого!) проекту, як “Нове обличчя опери”, в нашій країні ще не було, – стверджує народний артист України Володимир Гришко.

Вокальні номери із свого авторського проекту  він уже записав на компакт-диск і відправив ці платівки своїм кумирам і компаньйонам за спільними концертами, славетним співакам Монсеррат Кабальє і Лучано Паваротті. Зізнається, що з хвилюванням чекає на їхню оцінку.

– У чому ж суть проекту?

– Хочу продемонструвати яскравий експеримент, якого ще не було навіть у Європі, – розповідає пан Гришко, – котрий виступає і як режисер вистави. – Мета: зацікавити оперою ширшу авдиторію, ініціювати моду на оперні вистави. Зокрема, класичні. Особлива ж ставка – на молодь, котра в сучасному стрімкому житті “підживлювалася” б оперною музикою – високою і не скороминущою.

Новий шоу-проект, до слова, радника Президента України з питань культури Володимира Гришка вирушить у турне нашою країною 16 березня. Відвідає Львів, Одесу, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків. Фінальний концерт відбудеться в Києві 31 березня в Міжнародному центрі культури і мистецтв.

У програмі концертів, що триватимуть півтори години, – зарубіжна й українська музика із класичних опер. Зокрема, Ж.Бізе, В.Белінні. Володимир Гришко заспіває і арії з опер “Наталка Полтавка” Миколи Лисенка та “Запорожець за Дунаєм” Семена Гулака-Артемовського. У проекті візьмуть участь і його вихованці – “молода сенсація”, як називає маестро їх, – голосисті, талановиті Ганна Данилюк (торішня випускниця Національної музичної академії) та 17-річний студент Віктор Мельник. Концерти будуть за участі  балету в супроводі лазерного шоу та інших спецефектів.

Особливість концертів, як зауважує пан Гришко, і в сучасному аранжуванні класичної музики, і в сучасному прочитанні партитур та  виконанні.

– Перед нами стояло завдання: знайти баланс між класичним оперним співом та новітніми технологіями в аранжуванні, – розповідає маестро. – Сподіваюся, що це вдалося. Хоча деякі оперні твори тепер більше схожі на експериментальний формат танцювальної музики. Як, зокрема, і композиція “Кармен”.

“Новим обличчям опери”, за словами пана Гришка, вже зацікавилися митці країн Балтії, які приїжджатимуть на ці концерти. Висока планка одного із найспівучіших народів світу – українців – укотре привертає увагу.