На черзі профспілкова революція?

Нагадаємо загальновідоме: в усьому світі профспілки захищають трудящих від свавілля працедавців. Пересічній людині вигідно бути  членом профспілки, вона чітко знає, чому сплачує профспілкові внески і як ці кошти використовуються.

Чи так в Україні?

За результатами опитування, проведеного Національною конфедерацією профспілок України у вересні – жовтні минулого року, понад 60% наших громадян не вважають профспілкові об’єднання захисниками прав найманих працівників, а майже 75% опитуваних утратили віру в чесність своїх проф-спілкових лідерів.

Таке ставлення сформувалося тривалим досвідом. Адже старі, радянського штибу профспілки, нащадком яких виступає нині Федерація профспілок України (ФПУ), були частиною державного адміністративного управління, тобто насправді профспілками й не були. Нині на роль істинних захисників прав трудящих претендують нові, як вони себе називають, незалежні профспілкові об’єднання. Але масштаби їхньої діяльності надто незначні.

Учора низку питань щодо цього жваво обговорювали під час прес-конференції на тему «Кому служать сьогодні проф-спілки і чи здатні вони захистити права людини?». Ініціювали захід керівники незалежних профспілок. На запитання журналістів відповідали генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України Петро Петриченко, голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, його заступник Григорій Кабанченко та перший заступник голови Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів Олена Степаненко.

За словами пана Петриченка, сьогодні незалежні профспілки отримали  унікальний шанс об’єднатися і рішучими конструктивними діями дати реальний поштовх до розвитку демократичних профспілок по всій країні. «Останні дії ФПУ, – зазначив пан Петриченко, – коли вона вдається навіть до спроб продажу профмайна іноземним профспілкам, остаточно довели: такий профспілковий монстр не має права на існування. Ми закликаємо Президента України, Прем’єр-міністра, Верховну Раду прийняти рішення про заборону та розпуск Федерації профспілок України».

З іншого боку, вони звертаються до членів ФПУ з пропозиціями «не платити внески старим профспілкам, виходити з їхніх лав та самостійно створювати нові, незалежні профспілки». Обіцяють їм також повну підтримку – практичну, організаційну, методичну та юридичну допомогу на місцях.

Невідомо, чи спрацюють ці заклики. Але цілком слушними видаються пропоновані лідерами «незалежників» зміни у законодавстві, які позбавили б усіх – і теперішніх, і майбутніх профспілкових керівників – права займатися комерційною діяльністю, а натомість зобов’язали їх подавати щорічно декларацію про свої прибутки та публічно звітувати про фінансово-господарську діяльність перед членами спілки.