“Робіть усе можливе”

Із початку 2007 року громадські організації пацієнтів, що перехворіли на рак, розпочали національну кампанію “Право на життя”.

Організатори її – благодійний фонд “Здоров’я жінки та планування сім’ї”, коаліція недержавних організацій “Адвокація проти раку”, Український освітній центр реформ та Український жіночий фонд – спрямовують свої зусилля на захист онкологічних пацієнтів.

У березні 2007 року у Верховній Раді відбудеться День Уряду, присвячений виконанню державної програми “Онкологія”. Організатори кампанії занепокоєні тим, що березневі слухання можуть пройти у формі “чергових громадських слухань”. І закликають законодавчу та виконавчу владу не відмахнутися від проблеми. Адже така хвороба урівнює всіх. І якщо більш-менш заможні громадяни можуть дозволити собі повний курс лікування, то для більшості українців відведено своєрідний 30-відсотковий бар’єр. Держава виділяє лише третину від суми, потрібної для придбання ліків. Для жінок після мастектомії (видалення молочної залози),  які перехворіли на рак молочної залози, передбачається протезування. “Але робиться це так, що принижує гідність людини, – наголошує національний представник Європейської коаліції проти раку “Європа Донна”, голова правління фонду “Здоров’я жінки та планування сім’ї” Галина Майструк. – Після операції треба цілий рік чекати, поки визнають інвалідність. І тільки після цього беруться за роботу. Ця проблема мені нагадує те, як вирішуються питання з окремими спорудами Київської фортеці. Вони є. Але закриті для відвідування”.

Статистика свідчить: у нашій країні близько мільйона громадян уражено страшною хворобою, які про це нічого не знають. Профілактичні обстеження  проводяться нечасто. Тоді як у Європі – раз на півроку. Щороку в Україні помирає від раку понад 90 тисяч людей. Коштів, які виділяє держава на лікування (ті самі 30 %), – замало. Головний онколог Черкаської області Віктор Парамонов говорить: “Ми провели соціальні опитування. Це 800 хворих із різних регіонів України. Роботою наших лікарів  пацієнти задоволені. А незадоволені тим, як вирішуються питання з ліками. Людина має право на життя. Конституційне право. І держава має виконувати свої прямі обов’язки. Немає коштів – долучайте з інших джерел. Знаходьте меценатів. Запроваджуйте медичне страхування. Робіть усе можливе, щоб ми щорічно не втрачали по дев’яносто тисяч громадян”.