У розслідуванні отруєння Віктора Ющенка намітився прогрес

Генпрокурор Олександр Медведько на спільному засіданні Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ України заявив, що наведе порядок у правоохоронних органах. Явище корупції в міліції, судах та прокуратурах, на його думку, ще не вимерло, а рівень розкриття справ низький.

– За минулий рік залишився не розкритим кожен третій злочин.  Із них 293 – умисні вбивства, 695 – заподіяння тяжких тілесних ушкоджень. А ще десятки тисяч крадіжок і  тисячі розбійних нападів, – сказав генпрокурор.

Міністр внутрішніх справ України Василь Цушко також незадоволений станом справ у своєму відомстві.

– Мене особисто не може влаштовувати робота МВС, – зазначив він. – За 2006 рік кількість заяв громадян про правопорушення зросла на 10,3 відсотка.

Складною він називає й ситуацію зі зниклими  безвісти. Торік знайдено лише половину з них. За його словами, неідентифікованість тіл і досі залишається проблемою. Уже на початку року їх налічують 17 тисяч. Міністр бачить вирішення цієї проблеми у використанні міжнародної практики. Це застосування ДНК-експертизи невпізнаних тіл.

Василь Цушко впевнений, що міліції слід об’єднати зусилля з Генпрокуратурою й створити спільну базу даних та обліку злочинів на основі єдиної комп’ютерної мережі. Ці питання він запропонував розглянути вже в березні – на наступному спільному засіданні МВС і Генпрокуратури.

Заступник генерального прокурора України – прокурор міста Києва Євген Блажівський ознайомив присутніх із ситуацією в столиці.

– Торік у Києві скоєно майже 30 тисяч злочинів. Це на 13 відсотків менше, ніж за попередній відповідний період. Певним здобутком є зменшення навмисних убивств. Майже на 20 відсотків скоротилася й кількість зереєстрованих розбоїв, грабунків, крадіжок. Але розкриття злочинів ще не влаштовує суспільство, – зауважив Євген Миколайович.

На його думку, актуальною для Києва залишається проблема боротьби з обігом наркотиків. Відповідні підрозділи не борються, а “йдуть протоптаною стежкою, викриваючи лише споживачів наркотиків”. Приміром, із 3 тисяч виявлених у столиці злочинів, факти збуту наркотичних засобів становлять лише шосту частину. “Ситуація, коли наркоманів повно, а наркоділків немає – нереальна”, – зауважив Євген Блажівський.

На прес-конференції, що відбулася після колегії, Олександр Медведько повідомив, що Генпрокуратура припинила розслідування кримінальної справи за фактом смерті екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка “у зв’язку з відсутністю факту злочину”. Закрили її 31 січня 2007 року. За словами Олександра Івановича, слідчий дійшов висновку, що вбивства не було, це, власне, підтвердила відповідна експертиза.

Складу злочину генпрокурорівці не знайшли і в діях колишнього голови Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня. Справу також буде закрито. Хоча остаточне рішення ще не ухвалено.

Генеральна прокуратура також вивчає інцидент із блокуванням депутатами Верховної Ради електрощитової парламенту, що стався 21 лютого. Медведько зазначив, що співробітники Генпрокуратури на прохання першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка виїжджали на місце події, склали протокол огляду. Нині тривають перевірки, по закінченні яких буде ухвалено рішення.

Щодо прослуховування телефонних розмов голови Верховної Ради Олександра Мороза, то Генпрокуратура звинувачення  ще нікому не висунула. Бо нікого правоохоронці не затримали. Пан Медведько розповів: кримінальну справу порушено за статтею 163 ККУ (порушення таємниці телефонних розмов). Було проведено допити, обшуки. Версії різні. Серед них і можлива причетність співробітників правоохоронних органів, а також приватних структур.

А от у розслідуванні отруєння Ющенка, за словами генпрокурора, намітився певний прогрес. Олександр Медведько сказав, що Генеральна прокуратура уклала договори з двома країнами і вже найближчим часом отримає зразки діоксину для подальшого розслідування справи. Слідчий у справі допитав масажиста, якого раніше було оголошено в розшук.