Битва за полігон

Мінприроди вирішив зробити Київ сміттєзвалищем

Як повідомила прес-служба Мінприроди, у результаті низки перевірок протягом осені та зими встановлено, що експлуатують полігон № 5 з порушенням вимог природоохоронного законодавства.
У рішенні, яке підписав Головний державний інспектор України з охорони навколишнього природного середовища Дмитро Ворона, вказано, що вжиті раніше заходи адміністративного впливу не сприяли усуненню порушень.
Тепер керівництво полігона №5 має у триденний термін тимчасово зупинити завезення та розміщення відходів, а також роботи на об’єктах, що будують з порушенням законодавства. Контроль за виконанням цього рішення покладено на головного держекоінспектора Київської області, який має опломбувати або опечатати цехи, дільниці, обладнання підприємства.
Дозвіл на відновлення роботи полігона дадуть після того, як буде усунуто порушення природоохоронного законодавства.
“Що для Києва страшніше? Бути засміченим чи – залитим отруйним фільтратом? Ми розуміємо, які сміття необхідно вивозити щодня. Проте стан справ на полігоні №5 є бомбою уповільненої дії такої сили, що екологи б’ють на сполох. Тим більше, що шляхи вирішення проблеми існують. Нам щиро жаль, що доводиться змушувати шукати їх у такий суворий спосіб. Однак сподіваємося, що кияни нас зрозуміють”, – прокоментував ситуацію Головний держекоінспектор України, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Дмитро Ворона.

А обухівські депутати дозволили полігону працювати

Ситуація, спричинена можливим закриттям полігона № 5, справді загрозлива.
Про шляхи її розв’язання ми запитали першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка.
– Вчора я був на сесії Обухівської райради, де розглядалося питання закриття полігона, – розповів Анатолій Костянтинович. – Майже півтори години простояв на трибуні. Відбувся дуже цікавий діалог між депутатами і мною як представником Київської держадміністрації. Я запевнив, що нам потрібно максимум 3-5 років для того, щоб побудувати два сміттєспалювальних заводи потужністю
1 млн. тонн на рік і в такий спосіб забезпечити закриття полігонів, куди із столиці вивозять сміття. Можливо, залишиться один резервний полігон – не для сміття, а лише для шлаків, що лишаються після спалення відходів. Тому альтернативи будівництву заводів немає, як немає і часу для прийняття рішення – це треба робити негайно.
– Мінприроди заявило про закриття полігона № 5…
– Я не знаю, що заявило Мінприроди. Ми домовилися з Обухівською райрадою, що продовжуємо експлуатувати полігон під нашу гарантію будівництва сміттєспалювальних заводів, виконання проектів соціально-економічного призначення і знищення фільтрату. Завод по знищенню фільтрату потужністю 400 тис. тонн на рік вже працює у стадії наладки. Гадаю, до 10-15 березня його буде прийнято державною комісією. Завершуємо прокладання другої нитки газопроводу до заводу. Підписано угоду на 32 млн. грн. для виконання програми соціально-економічного розвитку трьох сіл навколо полігона. Буде побудовано, зокрема, водогін, школу, дитячий садок, відремонтовано дороги тощо. Тобто зробимо те, що вимагають мешканці.