“Відступники” одержали “Оскарів”

26 лютого в Лос-Анджелесі вручили головні кінопремії планети.

Американська кіноакадемія цілком розплатилася з Мартіном Скорсезе. За кримінальну драму “Відступники” йому вручили два, причому найголовніші “Оскари”: “За кращу картину року” і “За кращу режисуру”. Весь зал кінотеатру “Кодак”, де відбувалася церемонія, зітхнув із полегшенням. Сам Мартін Скорсезе сказав: “Можете ще раз перевірити конверт? Я дуже вражений рішенням Академії, і дуже приємно, що приз вручають мої друзі”. Крім того, творці стрічки одержали статуетки в номінаціях “Кращий адаптований сценарій” і “Кращий монтаж”.
А от лідери за кількістю номінацій – фільми “Вавилон” і “Дівчина мрії” – надій критиків не виправдали. Головне розчарування церемонії – “Дівчина мрії”. Представлена у восьми номінаціях, вона одержала усього два “Оскари”.
Кращою актрисою року, і це не стало сюрпризом, назвали Гелен Міррен за роль Єлизавети II у картині “Королева”, що тріумфально пройшла європейськими фестивальними майданчиками.
Кращим актором, що теж пророкували, став Форрест Уїтакер. Він зіграв диктатора Уганди у фільмі “Останній король Шотландії”.
Безперечний успіх, нехай і не в найпрестижніших номінаціях, мало цього року європейське та латиноамериканське кіно. З 24  “Оскарів”, вручених у Голівуді, неголівудські фільми одержали майже половину.
Спеціального “Оскара” за внесок у кінематограф одержав Енніо Морриконе. Італійський композитор написав мелодії  до більш ніж 300  фільмів.
Звісно церемонія вручення “Оскарів” – надрейтингова передача, тож розцінки на рекламу цього року сягнули чергової рекордної суми. 30  секунд коштували 1  мільйон 700  тисяч доларів. Можливо, свою роль у цьому відіграло ім’я ведучої Елен ді Дженерес, яка, не соромлячись, шокувала кінозірок.