Крок до цивілізованих норм

У столичній мерії відбулась Перша Міжнародна конференція “Корпоративне управління в Україні”, де взяли участь представники законодавчої та виконавчої влади, Нацбанку України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також експерти Міжнародної Фінансової корпорації з усіх усюд: Швейцарії, Великої Британії, Російської Федерації.

Подія, на перший погляд, не така вже значна, але дивлячись з якого боку. Якщо з правильного, тобто зазирнувши в проблему глибше, то виявиться, що це подія не рядова, а навпаки. Бо йдемо до цивілізованих норм, а стале і на високому рівні організоване корпоративне управління в державі – одна з них.
Про що йдеться? Кожен пересічний обиватель знає: економіка в нас, м’яко кажучи, відстає, живемо не так, як хотілося б. Істина, ніби, прописна, але чи уявляємо ми чітко і ясно причини такого стану?
Ось одна з них. Будуємо ринкову економіку, але довести її до рівня європейської заважають серйозні системні проблеми. Вони стосуються прав на власність, захисту інвестицій, формування сприятливого середовища для ведення бізнесу, наявності легальних інструментів для розвитку фондового ринку. Сьогодні підприємства, корпорації, навіть банки досить легко перебрати з рук до рук через катастрофічну недосконалість законодавчої бази (рейдерство). Маємо феодальну залежність у питаннях власності від тих, хто на даний час перебуває при владі. Хворіємо й на відсутність цивілізованих правил гри в питаннях управління акціонерними товариствами.
Спеціалістам з економіки добре відомо, що одними з найуніверсальніших інструментів захисту прав власності та розвитку фондового ринку є механізми корпоративного управління. На жаль, на відміну від більшості розвинених країн, де в цій сфері діють чіткі закони, наша країна й досі не має сучасних документів, які б регламентували діяльність та прозорість акціонерних товариств. Внаслідок цього корпоративні права акціонерів, малих та великих, не захищені, а структура власності вітчизняних підприємств здебільшого залишається непрозорою.
Ці проблеми у сфері корпоративного управління й призвели до того, що мільйони рядових українців, які в ході приватизації отримали ваучери, фактично виявились ошуканими на законодавчому рівні, оскільки жодних дивідендів за свою власність не дістали.
За оцінками експертів, лише відсутність цивілізованих корпоративних відносин призводить до того, що Україна щороку недоотримує від 1 до 3 мільярдів доларів іноземних прямих інвестицій. Відсутність корпоративного законодавства провокує спроби незаконного захоплення підприємств, процвітання рейдерства.
Про необхідність найближчим часом вирішити ці проблеми свідчить оприлюднений днями указ Президента, яким доручено Кабміну в місячний термін підготувати і внести на розгляд народних депутатів законопроект “Про акціонерні товариства”.
Київська міська влада, яка зробила вже чимало конкретних прозорих кроків для поліпшення інвестиційного клімату в столиці, добре розуміє важливість та невідкладність цих проблем. Проведення під патронатом столичного мера Леоніда Черновецького Першої Міжнародної конференції – черговий крок в цьому напрямі.
Підсумком конференції, учасники якої представляли широкий спектр спеціалістів, експертів та зацікавлених осіб серед високих посадовців, стали конкретні ділові рекомендації щодо поліпшення вітчизняного законодавства з корпоративного управління. Якщо їх буде враховано на рівні держави, це, безумовно, позитивно позначиться на зростанні довіри населення до інститутів влади та фінансових установ.
Втім, уже саме проведення такої конференції працює на підвищення інвестиційної привабливості України та її столиці.