Бій за повітря

Реалії доводять: у радянському Києві куди зваженіше й поміркованіше підходили до питання забудови столиці.

Згадаймо, приміром, багатоповерхівку, що на вулиці Дмитрівській, 2 (одразу за будівлею Національного цирку України). Житловий будинок зводився тривалий час. На те були свої причини: тутешні ґрунти норовисті, та й річка Либідь зовсім поряд… Проте будівельники успішно розв’язали проблему, що перед ними поставила матінка-природа. Нарешті 1977 року поблизу площі Перемоги постав будинок-красень із “Книжковим світом” на першому поверсі.
Спокій у будівлі тривав до 8 вересня 2003 року. Саме тоді в коридорах КМДА народилося розпорядження за №1677, підписане тодішнім головою Олександром Омельченком. Товариству з обмеженою відповідальністю “Компанія Три С” на чолі з Сергієм Гацком власноручним підписом Сан Санович дозволив “спроектувати та реконструювати два міжколонних простори під магазин непродовольчих товарів у проїзді буд. №2 по вул. Дмитрівській у Шевченківському районі”.
– Відтоді наше життя перетворилося на суцільний жах, – виступаючи на громадських слуханнях у приміщенні Шевченківської райдержадміністрації, заявив один із мешканців будинку Володимир Радченко. – У дворі опинилися зайди. Усе поруйнували й почали  копати, розбивати фундамент, псувати підземні комунікації. Будівля затріщала. Жителі бояться перебувати у власних квартирах. Щохвилини чекають, що будинок от-от упаде й поховає під собою сотні людських життів. На перших своїх зборах, які відбулися 18 листопада 2006 року, проти забудови висловили рішучий протест. Гадали, нас зрозуміють. Та де там! На  нашу адресу не припиняють сипатися погрози від бойовиків у камуфляжі… Несправедливий до мешканців і суд.
На думку представника громадянської кампанії “Форум порятунку Києва” Віталія Черняхівського, розпорядження № 1677 порушує низку законів України. А тому в будь-якій іншій державі проти людини, яка його підписала, було б порушено кримінальну справу. Це, за словами пана Віталія, одна з багатьох десятків тисяч незаконних забудов, що з легкої руки    екс-мера активно практикуються в столиці.
В одній залі з народом перебували й представники районної влади. Зокрема, на громадських слуханнях головував перший заступник керівника Шевченківської райдержадміністрації Юрій Риженко. Він, зовсім не криючись, заявив: “Адміністрація району повністю поділяє думку мешканців із Дмитрівської, 2 та двох прилеглих будинків. Забудова неправомірна, її треба негайно зупинити”.
– У ТОВ “Компанія Три С” нібито всі дозволи на виконання будівельних робіт на руках, – каже начальник капітального будівництва ШДА Анатолій Соколов. – Проте відсутнє рішення на землевідведення. А проекти, як відомо, починаються із землі. На ній, до речі, уже височіє цей будинок. То куди ще тиснути крамницю, яких тут і так доволі? Щоправда, дехто поправляє: не будувати, а реконструювати міжколонні простори. Виходить, повітря…
І все-таки, куди мудрішими були зодчі сімдесятих од нинішніх. Адже простір між колонами виконує не лише роль прохідної для пішохода або проїзду автівки. На архітектурний задум попередники покладали значно серйозніші функції. Як-от: приміром, провітрювання двору, рятування людей од пожежі, коли б, не дай Боже, виникла. І от тепер його намагаються звузити до мінімуму. У дворі розмістити додаткові сміттєзбірники, туди ж із новозведеної крамниці вивести всі можливі труби, трубочки… Нехай збільшують загазованість.
Певна річ, із таким явищем нормальна людина аж ніяк не може погодитись. А тому протестує. На слуханнях представники громади вирішили звернутися до столичного мера, аби той скасував розпорядження свого попередника.