“Київенерго” просило допомогти матеріально

Учора в Міністерстві палива та енергетики відбулася розширена нарада за участю керівництва КМДА, де йшлося про вирішення проблемних питань розвитку енергосистеми і належного електро- та теплопостачання міста Києва.

 Голова правління – генеральний директор АЕК “Київенерго” Борис Ященко розповів присутнім про ситуацію та окреслив коло нагальних проблем. Отже: споживання електроенергії в Києві зростає більш як утричі  швидше, ніж загалом по Україні. Водночас,  “київський вузол” відчуває дефіцит електроенергії, що зумовлено перевантаженням енергосистеми. Крім цього, значна кількість електромереж і обладнання вичерпала свій ресурс. Тому становище із забезпеченням джерелами електропостачання є вкрай напруженим.
Наголошувалося: якщо в Києві терміново не розпочати будівництво нових підстанцій та ліній, то електропостачання споживачів буде обмежено.
Теплові мережі також вичерпали резерви пропускної спроможності та не в змозі забезпечити підключення додаткових навантажень новобудов. Найпроблемнішими щодо цього є центральна частина, масиви Позняки, Осокорки, Оболонь, Відрадний, Батиєво-Олександрівський, Нивки, Лівобережний.
Було сказано, що міська влада неохоче виділяє ділянки під будівництво підстанцій та мереж. Пан Ященко поремствував, що “відсутній єдиний державний або комунальний забудовник на будівництво об’єктів електро- та теплопостачання, внаслідок чого житло часто будується без інженерного забезпечення.”  Як приклад, навів будинок на вулиці Ушакова, 34-а, після введення в експлуатацію якого виявилося, що наявні мережі не дають можливості приєднати до них споруду.
“А навіщо ж ви тоді давали дозвіл на будівництво?” – дорікнув колезі заступник міністра Олексій Шеберстов.
Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко погодився, що назрілі проблеми потрібно розв’язувати спільними зусиллями і якомога скоріше. На його думку, питання з виділенням земельних ділянок під будівництво підстанцій та мереж буде вирішене позитивно. А от щодо наполегливих закликів допомогти енергетикам матеріально, відверто зізнався: “Не думаю, що в міському бюджеті знайдуться на це кошти”. Свою позицію пояснив так: “Київенерго” – це компанія, що виробляє продукцію і продає її. І таким чином існує. Розвивати свою базу “Київенерго” може за рахунок прибутку, кредитних або інвестиційних ресурсів”.
Із заключним словом виступив міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Він зазначив, що за результатами наради буде складено протокол спільних дій чи принаймні намірів, що дасть змогу розвивати цільову програму розвитку енергетичного комплексу Києва. А ще навів приклад Москви – цього разу негативний.  Регулярні відключення електроенергії там стали наслідком того, що інфраструктура не встигає за темпами будівництва житла.