Берегти артезіанську воду як питний скарб киян

На розгляд Київради готують схему розвитку водогону і каналізаційних мереж столиці на період до 2020 року. Постійна комісія з питань екологічної політики вже розглянула і ухвалила цей проект.

– Загальний кошторис програми у цінах 2005 року становить 1,9 мільярду гривень, – розповів генеральний директор “Київводоканалу” Олексій Пасічник. – Ми прагнемо створити інфраструктуру водопровідного господарства такою, щоб вона відповідала потребам розбудови міста.
У процесі обговорення гендиректор порушив важливу проблему раціонального використання артезіанської води. “Київводоканал” щодоби постачає киянам 1 млн. 150 тис. кубометрів питної води, з якої до 170 тис. кубометрів – артезіанська. Цього вистачає для сьогоденних потреб, і нарощувати обсяги поки що недоцільно. Проте з’ясувалося, що артезіанською водою, найкращою за питними якостями, активно користуються столичні підприємства, які мають власні свердловини. Щоденно вони  викачують із юрського та синеманського горизонтів 400 тис. кубометрів води, що призводить до загального погіршення її якості у цих горизонтах за біологічними та хімічними показниками. Там зростає вміст сірководню, метану і синьо-зелених водоростей.
– Тому пропоную комісії ухвалити рішення, яке б забороняло промисловим підприємствам забирати питну воду із джерел внутрішнього водопостачання на технічні потреби, – сказав Олексій Васильович. – Треба передбачити прокладання для них технічного водогону.
Комісія погодилася із цією пропозицією, а її голова Анатолій Коваленко запитав пана Пасічника про облаштування водозабору на острові Великий, який передано Києву столичною областю.
– Додаткової кількості води цей водозабір не даватиме, – відповів Олексій Пасічник. – Із Дніпра ми забираємо щодня 600 тис. кубометрів. Цього киянам вистачає, адже місто споживає в середньому 400 тисяч кубів дніпровської води. Проблеми в нас розпочинаються під час весняних паводків і влітку, коли з підвищенням температури цвіте Київське водосховище. Тоді ми змушені більше витрачатися на очищення води. Аж тоді може допомогти острів Великий, де є природна лагуна завглибшки до 28 метрів. Вода, що сюди потрапляє з Дніпра, фільтрується крізь пісок і відтак стає чистішою, ніж у річці. Тож водозабір із цієї лагуни, хоч і не збільшить кількість води, що подається місту, але впродовж весняних і літніх місяців істотно поліпшить її якість.