МНС радить не тримати руки у кишенях

Оскільки узимку найбільше шансів отримати травми, Міністерство надзвичайних ситуацій пропонує киянам прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей.

Приміром, МНС не рекомендує людям похилого віку виходити з будинку в “слизькі дні”. Дві третини травм вони отримують при падінні. У разі потреби не соромитися і взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас із собою сумка чи торба, то вона має бути тільки такою, яку можна носити через плече. Так само небезпечні в ожеледицю й прогулянки вагітних жінок без супроводження.

Аби не впасти, МНС радить ходити не поспіхом, злегка розслабивши ноги в колінах, ставати на всю підошву. Руки мають бути вільними від речей.

При порушенні рівноваги швидко присядьте – це найреальніший шанс втриматися на ногах. Якщо ж відчуваєте, що падаєте, то треба теж одразу присісти, щоб знизити висоту. У момент падіння стиснутися, напружити м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перевернутися – удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.

А ще фахівці МНС радять не тримати руки в кишенях, оскільки це збільшує ймовірність не лише падіння, але й важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків, які може вкривати крига. Крім того, вони бувають погано закріплені і перевертаються. Не ходіть біля краю проїзної частини. За ожеледиці можна впасти та “виїхати” на дорогу, або ж і автомобіль може опинитися на тротуарі.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, в суглобах, нудоту, побачили, що утворилися пухлини, – терміново зверніться до лікаря, інакше можливе виникнення ускладнень із неприємними наслідками.

МНС радить не забувати і про загрозу згори. Відлига вдень і заморозки вночі сприяють утворенню бурульок на дахах, випнутих архітектурних частинах будинків та великих деревах. Тож слід бути особливо уважним, проходячи повз будинки чи біля високих дерев. По можливості варто триматись на відстані 3-5 метрів від них, обираючи найбезпечніший маршрут.