Зарплата найвища – безробітних найменше

 У КМДА відбулося засідання координаційного комітету сприяння зайнятості населення. Обговорено питання про стан виплати зарплатні та виконання Програми зайнятості населення столиці.

Начальник Управління боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, Державної податкової адміністрації Києва Руслан Гончаренко повідомив, зокрема, що від початку року тут порушено 49 кримінальних справ. Сума виявлених і легалізованих доходів сягає майже чотирьох мільярдів гривень. До України також повернули валютних цінностей на 21 млн. 541 тис. доларів. Викрито й 21 підпільний цех, у 19 з яких виготовляли алкоголь.
– Ми сподіваємось, що більшість повернутих коштів підуть на  добробут киян, – говорить Віталій Соя, начальник управління з питань додержання законодавства про працю Головного управління праці та зайнятості. – У Києві також йде робота щодо підвищення мінімальної заробітної платні до рівня прожиткового мінімуму. Торік розмір мінімальної платні збільшився у 1,2 разу.  З початку січня цього року працедавець  зобов’язаний платити працівникові зарплатню не  нижче, ніж  400 гривень. Та потрібно пам’ятати, що у деяких випадках нарахування зарплатні працівникам у меншому розмірі пов’язане з тим, що вони працюють або за сумісництвом, або неповний робочий день.  Зараз, у середньому, штатному працівникові за  робочу  годину нараховується  у Києві – 14,02 грн., а по країні – 8,19 грн. Тож   не дивно, що до столиці  прагнуть потрапити на заробітки  усі безробітні з регіонів.
 Разом із тим, у Віталія Сої викликає занепокоєння те, що в місті зростає заборгованість із виплати заробітної платні на підприємствах, в установах та організаціях. “На 1 лютого вона становила 9,6 млн. грн., що на 2,2 млн. грн. більше, ніж минулого місяця, – наголосив він. – Тож закликаю керівників підприємств-боржників розрахуватися найближчим часом із своїми працівниками. У Києві відсутня заборгованість із зарплатні  тільки на комунальних підприємствах та установах, що входять до сфери управління КМДА. Найбільше боржників – 15 – це ті підприємства, які перебувають у сфері управління центральних органів виконавчої влади”.
На особливому контролі  столичної влади – питання працевлаштування молоді. Директор Київського міського центру зайнятості Олександр Мельник запевнив, що зайнятість молодих людей “у віці 15 – 34 роки зросла протягом звітного періоду в 1,2 разу і є найвищою в Україні”. Найбільше зайнятих молодих киян на підприємствах оптової й роздрібної торгівлі – 54,5%, в установах фінансової діяльності – 54,1%, готелях і ресторанах – 50,2%, установах державного управління – 41,6%.
Рівень зареєстрованого безробіття у Києві нині становить 0,4%, що у 7,3 разу нижче, ніж загалом по  Україні.