Остін і Маскаєв опоненти Кличків

Українські богатирі знову виступлять на професійному ринзі дуетом цьогорічної весни і після дворічної перерви.

Володимир. Молодший з Кличків отримав опонента від Міжнародної боксерської федерації. 36-річний американець Рей Остін – офіційний претендент на титул. Обов’язковий бій між ними відбудеться 10 березня в німецькому Маннгаймі. Остін, суперваговик із «конюшні» славнозвісного промоутера Дона Кінга, найавторитетнішого менеджера в професійному боксі. «Ми воюємо  з українцями, – заявив Дон Кінг російським журналістам. – Остін поб’є молодшого з братів особливо жорстоко і безжально саме  із цієї причини. Він володіє таким потужним ударом, що в опонента зазвичай вилітають колінні чашечки». Неприязне ставлення американського промоутера до Кличків пояснити легко: наші земляки виявилися чи не єдиними серед зірок світового класу, хто відмовився від співпраці з Доном Кінгом. Однак і легковажити Остіном не варто. Ні, він не має досвіду результативних поєдинків з елітними суперваговиками і не належить до когорти найгрізніших боксерів сучасності. Проте шістнадцять перемог нокаутом і двадцять перша позиція в сотні найкращих світових бійців атестують американця насправді високо.  Спортсмени такого рангу спроможні створити сенсацію навіть в титульних матчах з великими чемпіонами. Назагал актив Остіна становлять 24 перемоги в 31 поєдинку, ще три зустрічі переможця не виявили, а в чотирьох – він зазнав поразки.
Віталій. Старший з братів оголосив про повернення на професійний ринг після дворічної перерви. Депутат Київради наголошує, що прагне повернути собі золотий пояс у суперважкій категорії і не сумнівається в реальності свого плану. Правда, спочатку йому треба домогтися права на титульний бій. Ми вже розповідали читачам «Вечірки» про нюанси залаштункових колізій. Чинний чемпіон за версією Всесвітньої боксерської ради – росіянин Олег Маскаєв. Офіційний претендент – нігерієць Самуель Пітер. А Віталій Кличко – почесний чемпіон світу, який має першочергове регламентне право на бій з Маскаєвим. Уточню: «першочергових», як з’ясувалося, двоє, і саме вони – Кличко та Пітер – мусять домовитися між собою полюбовно. Оскільки інтереси Маскаєва, якому, м’яко кажучи, не кортить підставляти своє майже сорокарічне тіло під безжальні кулаки молодого богатиря на  прізвисько «Нігерійський Жах», збіглися з інтересами українця, передбачити можливий розвиток подій було неважко. Дискусії зацікавлених сторін, як і прогнозувалося, стосуються лише суми  відступних (команда Пітера вважає відправною точкою в торгах цифру, що перевищує два з половиною мільйони доларів) і  заздалегідь визначеної дати титульного бою Пітера з переможцем цьогорічного протистояння Маскаєв – Кличко.
Реакція. Сам українець переконаний, що його матч з Олегом Маскаєвим відбудеться вже цьогорічної весни. Можливе місце проведення – Сполучені Штати Америки, Німеччина, Росія. В Україні й досі немає зали, що спроможна не просто прийняти бій найвищого рангу, а й створити потрібні умови для високоякісної роботи телевізійників. Можливий опонент українця, судячи з усього, також сповнений оптимізму. Маскаєв називає майбутній поєдинок «основним у кар’єрі» і з особливим задоволенням пригадує зустріч з Кличком на аматорському рівні ще за союзних часів. Її достроково виграв росіянин, що визнає і Віталій. Однак завдяки  чому, версії різні. Маскаєв стверджує, що його перевага була беззаперечною і секундант українця викинув на ринг рушника, щоб урятувати свого підопічного від неминучого нокауту. Натомість Кличко пам’ятає, що боксував не зовсім здоровим і перервав бій, щоб не ускладнити травму перед офіційним міжнародним турніром. Дещо несподівано долучився до цього екскурсу в минуле й Дон Кінг. «Маскаєв поб’є Кличка, – безапеляційно заявив американський промоутер. – Але найважливішим є навіть  не це. Не можна випускати на ринг  пенсіонера. Це – порушення правил безпеки. Якщо повернення Кличка обернеться чимось дуже поганим, то професійний бокс узагалі проклянуть у світі».

Лідери суперважких номінацій
Професійні версії за лютий

Всесвітня боксерська рада
Чемпіон Олег МАСКАЄВ
1. Самуель Пітер
2. Джеймс Тоні
3. Шинан Шаміль Сам
4. Хасим Рахман
5. Олівер Макколл
6. Володимир Вірчис
7. Тоні Томпсон
8. Донелл Холмс
9. Олександр Дмитренко
10. Ламон Брюстер
Всесвітня боксерська асоціація
Чемпіон Микола ВАЛУЄВ
1. Руслан Чагаєв
2. Рей Остін
3. Султан Ібрагимов
4. Сергій Ляхович
5. Джон Руїз
6. Деверил Вілльямсон
7. Ламон Брюстер
8. Ларрі Дональд
9. Хасим Рахман
10. Майк Молло
Міжнародна боксерська федерація
Чемпіон Володимир КЛИЧКО
1. вакантне
2. Рей Остін
3. Ламон Брюстер
4. Хасим Рахман
5. Крис Бірд
6. Кельвин Брок
7. Деверил Вілльямсон
8. Сергій Ляхович
9. Луан Красніки
10. Володимир Вірчис
Всесвітня боксерська організація
Чемпіон Шеннон БРИГГС
1. Султан Ібрагимов
2. Самуель Пітер
3. Руслан Чагаєв
4. Олександр Дмитренко
5. Луан Красніки
6. Тоні Томпсон
7. Сергій Ляхович
8. Ламон Брюстер
9. Хасим Рахман
10. Метт Скелтон