На благоустрій Хрещатик зароблятиме сам

До Дня Києва Хрещатик змінить свій вигляд. Про це заявив лідер депутатської групи Київради “Столичні реформи” Ігор Добруцький – ініціатор реконструкції благоустрою головної вулиці міста.
Газон перед мерією, як розповідає Ігор Добруцький, встелить ялівець різних кольорів. Тут залишать, можливо, одну ялину, щоб прикрашати її на свята. Вздовж вулиці висадять липову алею. Поміж дерев стоятимуть контейнери, де ростимуть тюльпани, гіацинти, лілеї, хризантеми. Алея буде затишною, бо тротуар з парного боку Хрещатика стане цілковито пішохідним, за два тижні його звільнять  від паркування – тут не буде жодної машини. Паркування тимчасово, на рік-два, дозволять на протилежному боці, де тротуар ширший.
На непарному боці алея залишиться. Тут поставлять додаткові лавки. Щодо старих білих каштанів, то ніхто їх не вирубуватиме. Проблема в тому, що 20 із них загинули, а навзамін, не замінивши ґрунту, посадили різнокаліберні дерева. Тому йдеться про підсадку нових білих каштанів із розвиненою кроною.
На думку Ігоря Добруцького, на свій благоустрій Хрещатик має заробляти сам.
–  Нині на вулиці близько 300 конструкцій, що дають місту лише 100 тисяч гривень прибутку на місяць, – зазначає Ігор Ігорович. – Очікуємо щороку отримувати від реклами  щонайменше 5 мільйонів. Ще до 3 мільйонів – від масових заходів на майдані Незалежності. Братимемо за денну оренду головної площі не менш як 250 тисяч – це в десяток разів більше, ніж нині.
Щодо малих архітектурних форм, то їх було 116, а залишилося шість. До їх вигляду висувають певні умови: кіоски мають бути однотипними, схожими на ті, що стоять на перетині з Прорізною. Стаціонарні кафе і ресторани залишать, і їм навіть буде дозволено розширитися за рахунок літніх майданчиків на тротуарі, де встановлять додаткові столики під парасолями. Торгівля під час масових заходів буде, але тільки прохолодними напоями і стравами – за спеціальними дозволами.
На Хрещатику вже немає реклами алкоголю і тютюну – всі щити містять соціальні тексти. Для розміщення на сіті-лайтах нині готують інформацію на теми “Київ історичний” та “Місто, де варто бути здоровим”.
Є ідея на парапетах непарного боку виставити 15 скульптур видатних діячів, котрі залишили свій слід в історії Києва. Кого саме – це визначить художня рада.