Ярмарок млинців та вареників

Учора у Національному комплексі “Експоцентр України” відкрилася святкова виставка-ярмарок “Масниця-2007”.

П’ятничного ранку відвідувачів зустрічали змерзлі штукарі. Лише велетенський дідух у картатій сорочці мав радісний вигляд. На відкритих майданчиках розмістили невеличке торговельне містечко, де  частують млинцями та варениками. Біля велетенських пателень товклися зголоднілі студенти. “Утекли з пар, щоб поласувати домашніми млинчиками, – сміються Дмитро та Олександр, студенти Київського політехнічного інституту. – Щоправда ціни не дуже тішать. За пару млинців без начинки просять три гривні, а з капустою або м’ясом – п’ять з половиною гривень Бідним студентам тут не нагулятися”.
Пенсіонерка Валентина Іванівна Дорожченко була стурбована іншим. “Яка ж це Масниця, якщо більше продають ковбасу та мед, – дивується жінка. – Ми з онуком Артемкою другу годину мерзнемо, ніяк не дочекаємося театралізованих дійств”.
У “Експоцентрі” запевнили, що кожен, хто побуває на виставці у святкові вихідні, відчує нестримну енергію Масниці, що є символом культурної спадщини українського народу.
У ці дні передбачено насичену святкову програму. На великій виставковій площі відбудеться справжнє старовинне гуляння – театралізовані дійства “Колодій”, “З кумом – до корчми”. На день народження Колодія неодружені юнаки та дівчата отримають “колодку” і муситимуть від неї відкупитися – піснею, танцем, віршиком про зиму чи млинцями.
Проведуть конкурс “Млинчики амурні”, коли юні пари змагатимуться за призи та звання найхазяйновитіших. А також обіцяють розваги для дітей та дорослих, катання на конях, виступи народних колективів.
Вважають, що готування млинців на Масницю символізує перемогу дня над ніччю, світла над темрявою. Наслідуючи традиції, цими днями гості свята зможуть почастувати рідних та друзів свіжоспеченими рум’яними млинцями з борошна найвищого ґатунку, а також варениками, що вважають головною стравою української Масниці, гарячим чаєм та кавою.
В “Експоцентрі” нагадують про старовинні українські звичаї та обряди. Приміром, 17 лютого відбудуться так звані “Тещині вечірки”. Кожен гарний зять повинен якнайкраще пригостити свою любу тещу млинцями та варениками, а щоб виказати свою любов до неї – покатати на бричці чи санях.
А в останній день свята кум частуватиме куму, а кума – кума.
У надвечір’я на виставці-ярмарку – традиційні проводи зими та обрядове спалення символу Масниці.