Мешканці та гості Києва!

Попереджаємо вас про заборону збору та торгівлі рослинами, занесеними до Червоної книги України, і первоцвітами – рідкісними видами ранньоквітучих рослин.
Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи, що після тривалої зими приносять величезну втіху для душі, серед яких первоцвіт, білоцвіт, підсніжник, проліска, шафран, цикламен, природний тюльпан, підбіл, зірочки жовті, анемона, калюжниця, печіночниця, сон, конвалія, медунка, горицвіт, ряст та ін.
Нині уже деякі з цих видів належать до рідкісних і таких, що зникають рослин та занесених до Червоної книги: підсніжник білосніжний, шафран (крокус), сон, що чорніє, еритроній (собачий зуб), цибуля ведмежа (черемша), півники борові, рябчик руський, тюльпан дібровний, вовчі ягоди пахучі, проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, білоцвіт весняний, цикламен Кузнецова.
Порушники природоохоронного законодавства будуть нести відповідальність відповідно до ст.ст. 88 і 95 Кодексу України “Про адміністративне правопорушення” (від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів). Та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від
1 червня 1993 р. 399, від 16 березня 1999 р. №398 встановлено розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням, знищенням чи пошкодженням рослин з числа видів, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку, і за кожну трав’янисту рослину, незалежно від розміру, стягується компенсація від 9 до 15 гривень.

Управління охорони навколишнього природного середовища
виконавчого органу
Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)