Транспорт оновлять за 100 мільйонів євро

Учора відбулася церемонія підписання угод між Київською міською державною адміністрацією, комунальними підприємствами “Київпастранс”, “Київський метрополітен” та Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) про підготовку кредитного фінансування.

Документи підписали голова КМДА Леонід Черновецький та начальник департаменту “Інфраструктура” ЄБРР Олександр Аубоек. У церемонії взяли участь перший заступник голови КМДА Денис Басс і заступник голови КМДА – начальник Головного фінансового управління Віктор Падалка.
Таку угоду укладено вперше і це є підтвердженням того, що ЄБРР позитивно оцінює зміни, що відбуваються в українській столиці. Її рівень кредитної довіри в світі за останній час помітно зріс. Сума кредиту в 100 млн. євро свідчить: Європа довіряє Києву і вірить у його стратегію розвитку, запропоновану Київським міським головою Леонідом Черновецьким. Тобто ЄБРР переконаний, що команда нинішнього мера гарантовано забезпечить повернення цього кредиту. Умови кредитування надзвичайно вигідні. Це пов’язано з тим, що ЄБРР – саме та структура, яка націлена передовсім на сприяння розвитку, а не на комерційну діяльність. Показово, що міська влада хоче спрямувати ці кошти на соціально-побутову сферу, тобто на розв’язання проблем як усього Києва, так і кожного киянина.
Як ми вже повідомляли, кредит заплановано витратити на виконання транспортної програми, зокрема будівництво нових станцій метро, придбання метропотягів, завершення заміни всіх столичних тролейбусів і автобусів на сучасні. Сорок мільйонів євро підуть на закупівлю нових вагонів метро і шістдесят мільйонів – на оновлення рухомого складу міського наземного транспорту. Київ закупить не менш як 200 тролейбусів великої місткості європейського стандарту і щонайменше – 100 автобусів, а також швидкісні трамваї новітніх моделей, що курсуватимуть від Окружної дороги до залізничного вокзалу.