«Божичі»: вік любиш – не налюбишся

Таку гарну вечірку у фольклорному стилі, з піснями і танцями, які записали в експедиціях по Лівобережній Україні, влаштував напередодні дня закоханих гурт «Божичі».

Презентували свій новий, уже третій аудіоальбом «Вік любиш – не налюбишся» за келихом домашнього узвару, пригощали й свіжими яблуками. Той присмак-аромат садовини так щемно нагадав мені сільську оселю бабусі й дідуся на Черкащині, де так само пахло яблуками й грушами, де чула в дитинстві багато народних пісень.
Домашню атмосферу, яку створили того вечора «Божичі», доповнювали численні фотографії, що привезли ці молоді співаки й танцюристи у 2003 – 2006 роках із фольклорних експедицій Полтавською, Чернігівською та Дніпропетровською областями.
А пісень же, танців давніх скільки зібрали-записали! У новому альбомі – традиційні обрядові й жартівливі пісні про кохання, танці сільських вечорниць. З дитинства знаємо, приміром, пісню «Їхав козак на війноньку». Але зовсім інший варіант її, старовинний, записали «Божичі» в селі Кочережки Павлоградського району на Дніпропетровщині.
А давній танець «Триколінний гопак» виявили на Полтавщині.
Записували ці неповторні пісні, як і запальні танці «Гречаники», «Орлиця», під звуки гармоні віденського строю, вироблених у Києві та Харкові, – інструментах, що побутували в Україні на початку XX століття, а потім – відійшли, забулись.
Фольклорний гурт «Божичі» повертає до життя давні українські народні пісні й танці, зберігаючи манеру, принципи народного виконавства.
І в театральних колах «Божичі» відомі завдяки виставі «У пошуках втраченого часу… Життя». Це – їхня спільна робота з режисером Владом Троїцьким із Центру сучасного мистецтва «Дах». Нині гурт грає виставу «Коло життя» в Театральному  центрі Києво-Могилянської академії. І кожна зустріч із цими юнаками та дівчатами – то свято для душі. Бо ж і під час презентації диску «Вік любиш – не налюбишся» вони так «розігріли» залу книжкової кав’ярні «Бабуїн», що мало не всі присутні – молоді й не зовсім – пішли разом із «Божичами» в танок.
Хто не потрапив цього вечора на зустріч із «Божичами», зможе послухати їх (і потанцювати!) 22 лютого в Києво-Могилянській академії.