Ліві ампули

Учора у Міністерстві охорони здоров’я України було сумно та невесело. Не з нагоди Дня  закоханих прийшли на Грушевського, 7, журналісти. І говорили їм не про амурів, а про несумлінних аптекарів і незаконний продаж трамадолу.
“Цей препарат  належить до анальгетиків центральної дії. Його застосовують у хірургії при гострому та хронічному больовому синдромі. Але, – головний нарколог МОЗ Анатолій Вієвський розвів руками, – більшість ампул трамадолу використовують не за призначенням”. За даними МОЗ, в нашій країні виробляють близько 90 млн. ампул препарату, та за призначенням лікарів продають лише 1,5 млн.
Українські медики схвильовані: незаконний обіг препарату в аптечній мережі становить близько 12% усього  незаконного обігу трамадолу. Немедичне вживання отруйних сильнодійних речовин створило небезпечну соціальну напругу. За результатами опитування, серед 16-річних підлітків  29% хлопців і 12% дівчат вже вживали наркотичні речовини.  Це переважно мешканці промислових регіонів і великих міст. Найнебезпечніша ситуація склалася у Дніпропетровській, Донецькій, Одеській областях і в Києві. Щоб зліквідувати незаконний обіг трамадолу, в МОЗ підготовлено проект змін до статті 21 Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”. Тут, зокрема, передбачено додаткові підстави для анулювання ліцензії на продовження господарської діяльності в сфері охорони здоров’я.
Анатолій Вієвський відповів на це так: “Звичайно, такі складні питання мають вирішуватись комплексно. Держава має визначитись, що і як їй робити. А поки урядовці визначаються, ми робимо свою справу. Закон і поправки, які ми пропонуємо, мають стати базою для подальшої боротьби із алко- та наркозалежністю. Взагалі-то, хвороби треба не так лікувати, як профілактикувати. Я сподіваюсь, наші  зусилля не будуть марними”.