“Рідні наспіви” закоханим

Музичні сюрпризи, інструментальні та вокальні жарти приготував для своїх слухачів ансамбль “Рідні наспіви”.

Завтра, в День святого Валентина, у Національній філармонії України артисти виступлять з великою програмою “Про кохання жартома і всерйоз”.
Знаю: хто хоч раз побуває на концерті “Рідних наспівів”, полюбить цих музикантів. Навік. І не на жарт. “Рідні наспіви” хочеться слухати ще й ще. Дев’ять музикантів, а таке повноголосся! Бо ж кожен тут – творче “я”. Це по суті – ансамбль солістів. Художній керівник  заслужена артистка України Ніна Проценко грає на домрі та фортепіано. Крім неї – ще дві домристки: Ганна Лещенко і Тамара Семенова. Наталія Коровітська грає на кобзі-тенорі. Ірина Біднейко підкорила царицю української музики – бандуру та ще ударні інструменти. Юрій Карнаух – баяніст. А контрабас – мелодійний у чутливих руках Олександра Іванова.
На багатьох інструментах грає Борис Матвійчук: флейті, зозулі, ще на такому рідкісному, як дводенцівка. Заслужений артист України Віктор Мацко потішить душу слухачів не тільки цимбалами, бубнами, а й такими унікальними інструментами, як ковбел, віброслеп та ще дерев’яними коробочками. Грають у “Рідних наспівах” і на екзотичних дерев’яних тарілочках китайського виробництва (технологію їх виготовлення східні майстри тримають у таємниці). А роздобули ті тарілочки-інструменти під час гастролей у США разом із народним артистом України Дмитром Гнатюком.
Усі музиканти “Рідних наспівів” мають вищу музичну освіту, створили свій ансамбль ще студентами Київської консерваторії у 70-х роках минулого століття. Найпершим їхнім керівником був Юрій Алексик – нині професор Національної музичної академії імені П.Чайковського.
В активі “Рідних наспівів” – і глибинні програми на основі народної мелодики, як музична композиція “Тіні забутих предків” за Михайлом Коцюбинським, концерти з уславленим баяністом Сергієм Грінченком. І  програми із світової музики, як приміром “Ностальгія”, яку ансамбль створив за творами зарубіжних композиторів  Гальяно та П’яццолли.
До слова, саме за виконання академічних, класичних творів на фестивалі в Італії “Світ музики” 2001 року ансамбль  став лауреатом. Італійці були вражені, коли почули, як звучать на народних інструментах “Віденський карнавал” Паганіні, “Рондо” Моцарта.
Ніна Проценко, підняла, хоч і не до кінця, завісу завтрашнього концерту. Для закоханих прозвучать нині дуже популярні твори Г.Бреговича і А.П’яццолли. Буде і “Дует кішечок” Дж.Россіні – без слів, де лиш екзотичні “няв-няв”.  Його виконають “Рідні наспіви” разом із Тетяною Піменовою та заслуженою артисткою України Іриною Семененко. Слухачі відкриють для себе і нові романси Миколи Харито (добре знаємо його “Хризантеми”). А яка несподіванка його – “Дами – ви всьому причина”… Будуть на сцені екзотика й жарти, і… міліцейський сюрчок.