Життя не покращало, але й вибори не на часі

Схоже, ситуація в країні дедалі більше засмучує громадян. Принаймні, так свідчать результати соціологічного дослідження компанії R&B Group.

У рамках третьої хвилі опитування  експерти поцікавились думками 2041 респондента й виявили, що наразі життям задоволені лише 27%, тобто за два останніх місяці їх стало на 8% менше. Політичну ситуацію нестабільною назвали 79% опитаних, а економічну – 66% (до речі, як і рік тому).
Але, попри певне невдоволення, народ не квапиться виходити на мітинги. Активну участь в акціях протесту має намір узяти тільки кожен десятий респондент. І лише кожен п’ятий схильний до дострокових парламентських виборів, а 62% не хочуть їх узагалі. Понад половина опитаних пов’язують цю ініціативу з інтересами Юлії Тимошенко та очолюваного нею блоку.
Якби вибори відбулися найближчої неділі, дві третини українців пішли б голосувати. Хоча розстановка сил на політичній мапі від цього кардинально не змінилася б. Хіба що Партія регіонів дещо втратила б, проте за даними опитування, її все одно підтримують 28% громадян. Позиції ж інших політичних сил залишаються без змін: БЮТ має 20% симпатиків, “Наша Україна” – 7%, а КПУ – 4% серед опитаних.
Утім, коли соціологи, аби перевірити достовірність даних, змінили питання в анкеті й поставили наголос саме на достроковості можливих виборів, регіонали зібрали 24%, а всі інші лідери втратили по відсотку.
Соціалісти ж за результатами обох рейтингів поки що залишаються за бортом наступної ВР.
Попри деяке зниження підтримки, найпопулярнішим політиком в Україні залишається Віктор Янукович. Прем’єрові вірять 38% респондентів і стільки ж не довіряють йому. Цікаво, що дії Януковича на посту голови уряду схвалюють 40% громадян, а очолюваної ним антикризової коаліції – лише 23%. Причому особливо не задоволені останніми кроками більшості – на Сході й Півдні.
Третина українців підтримує Юлію Тимошенко. До лідерів народної довіри також потрапили Олександр Мороз та Юрій Луценко. Обом вірять 23%, а не підтримують 40% респондентів. У Віктора Ющенка рейтинг нижчий (21%), проте 63% опитаних не хочуть подальшого обмеження повноважень глави держави.
Окремий блок питань соціологи присвятили  комунальним тарифам. Попри їх здорожчання по всій країні та заклики опозиції, дві третини опитаних справно сплачуватимуть усі рахунки.