Ставка на молодь

Українські хокеїсти на Кубку Виклику, що триває в Франції, задіяли перспективних виконавців з найближчого резерву.
Турнір. Він зібрав національні льодові дружини України, Італії, Нідерландів і Франції. Це – класичний челенджер європейського зразка: квартет учасників з’ясує турнірні стосунки в одноколових перегонах упродовж трьох днів. Учора ввечері “жовто-блакитні” зіграли з нідерландцями, а сьогодні їхніми опонентами будуть італійці. Центральний матч турніру – Франція проти України – відбудеться завтра. Звісно, перемоги будь-якою ціною від українців не вимагатимуть ні тренери, ні куратори з Національної федерації. Однак Олександр Сеуканд і його підопічні налаштовані виключно на перемогу. Бо турнір у Франції – один з основних етапів у підготовці до світового чемпіонату, який відбудеться в Росії на зламі квітня і травня. А підготовка може бути насправді плідною лише за цілковитої викладки спортсменів.
Кадри. Як і на київському Кубку Виклику, що відбувся на берегах Дніпра минулорічного грудня, наша збірна не зможе задіяти провідних виконавців, що виступають в російському чемпіонаті. Тамтешні клуби відпускають своїх гравців не дуже охоче, а сваритися з босами російського хокею нашим начальникам (і не лише від спорту), м’яко кажучи, не з руки. Тому ставка зроблена на молодь і на хокеїстів з білоруських колективів. Абсолютних новачків у команді поки що двоє. Це Володимир Алексюк, оборонець “Сокола”, та форвард Павло Борисенко з латвійського “Металурга”. Обидва мало відомі широкому загалові, але на недавньому молодіжному чемпіонаті світу зарекомендували себе з найкращого боку. Шкода, проте з об’єктивних причин у Франції не буде Климентьєва і Шахрайчука – найкращих гравців з тих, що виступають в Росії, а також ветерана Литвиненка, який попросив у тренерів дозволу на перепочинок. Але приїхали двоє досвідчених голкіперів – “росіянин” Симчук і “білорус” Карпенко, – і тепер у тренерів не болітиме голова за останній рубіж. Хокеїстів із НХЛ, як правило, на змагання такого рангу запросити не можливо: немає коштів для оплати офіційного страхування спортсменів.
Спонсор. Нарешті, його знайшла і Федерація хокею України. На позавчорашній прес-конференції було оголошено про річну угоду з металургійним концерном “Істіл-Україна”. Він базується в Донецьку. Сума спонсорських виплат не оприлюднена, але, за словами президента федерації Анатолія Брезвіна, вона достатня. До того ж уже цього року в Україні почнуть будівництво чотирьох льодових арен – у Донецьку, Харкові, Івано-Франківську та Одесі. Схоже, наш хокей отримав якісне і давно очікуване підґрунтя для повноцінного розвитку.