Українці в Кубкові УЄФА

За кілька днів поновляться змагання в другому за престижністю континентальному футбольному турнірі для клубів.

Наше представництво. Чотири вітчизняних команди могли вийти на поле наступної середи. Але вийде лише “Шахтар”. Гірники в одній шістнадцятій фіналу Кубка УЄФА зійдуться з французьким “Нансі”. Натомість “Чорноморець” і запорізький “Металург” здолали в євротурнірі тільки один бар’єр і розпрощалися з честолюбними надіями ще першого осіннього місяця. А “Динамо”, змарнувавши свій втішний шанс у Лізі чемпіонів УЄФА, де воно фінішувало в групових перегонах останнім, вибуло з єврокубкових змагань в грудні. Утім, особливих планів ми й не будували, оскільки українські команди жодного разу не виступали навіть у чвертьфіналі Кубка УЄФА. Ні за союзних часів, ні за новітніх. Найвищим нашим досягненням можна вважати виступ “Шахтаря” в одній восьмій фіналу позаторік. Тоді гірники, долучившись до перегонів як третя команда групового євролігового турніру, переграли за сумою двох матчів авторитетний німецький клуб “Шальке”, однак після того поступилися  нідерландцям з АЗ-67.
490 гравців. Саме стільки футболістів захищали кольори одинадцяти українських колективів, які в різні часи виступали в Кубкові УЄФА. Найбільше – 101 – представляли  “Динамо”. Однак позиції лідера і в командному, і в індивідуальному заліках дісталися не киянам, а дніпропетровцям. Оскільки саме “Дніпро” найчастіше змагався в євротурнірі з порядковим номером два – 48 матчів проти 40 в донецького клубу. Це по-перше. А по-друге, провідні гравці дніпропетровської команди очолюють історичний список українських гвардійців другого за рангом єврокубка. Мова про хавбеків Костишина і Шелаєва, котрі вже зіграли по 29 матчів. “Шахтар” у цій номінації відстає відчутно: його капітан Тимощук не розміняв ще й третього десятка виступів на міжнародній арені. Проте Тимощук і його одноклубник Воробей цьогорічного лютого можуть започаткувати свій дев’ятий сезон і наздогнати за цим показником історичного лідера – Зотова з “Чорноморця”.
116 стрільців. “Дніпро” веде перед і за кількістю футболістів, які відзначилися влучними ударами в зустрічах Кубка  УЄФА. Таких у командному реєстрі – тридцять чотири. Але в індивідуальному заліку пару колишньому дніпрянинові Венглинському на самісінькій вершині склав Брандау з Донецька. В обох по шість забитих м’ячів. Однак Венглинський, який цього сезону виступає за “Чорноморець”, уже завершив євровиступи. Натомість гірник бразильського походження – лише починає. Двобій із “Нансі” може вивести “Шахтаря” до однієї восьмої фіналу, а його форварда – в одноосібні лідери серед учасників європерегонів від України. Цікаво, що Брандау вже належить один абсолютний рекорд: свої п’ять м’ячів він забив у сезоні 2005/2006 років. А от колишній дніпропетровець Михайленко, який минулої осені простував континентальними шляхами в складі запорізького “Металурга”, забив  м’ячі в Кубкові УЄФА аж у чотирьох сезонах. Жодному іншому вітчизняному футболістові досягти цього поки що не таланило.

Гвардійці
1.Руслан Костишин (“Дніпро”)        29 матчів
2. Олег Шелаєв (“Дніпро”)   29
3. Олександр Зотов (“Чорноморець”)  28
4. Дмитро Михайленко (“Металург” Зп.)  28
5. Андрій Русол (“Дніпро”)   25
6. Володимир Єзерський (“Дніпро”)   23
7. Сергій Назаренко (“Дніпро”)  22
8. Олександр Грицай (“Дніпро”) 22
9. Олександр Рикун (“Дніпро”)  21
10. Олександр Радченко (“Дніпро”) 20
11. Анатолій Тимощук (“Шахтар”) 20

Стрільці
1. Брандау (“Шахтар”)          6 м’ячів
2. Олег Венглинський (“Чорноморець”) 6
3. Олег Протасов (“Дніпро”)  5
4. Іван Гецько (“Карпати”)  5
5. Олександр Мелащенко (“Дніпро”)   5
6. Олександр Рикун (“Дніпро”)  5
7. Сергій Шищенко (“Чорноморець”)  5
8. Сергій Назаренко (“Дніпро”)  5
9. Дмитро Михайленко (“Металург” Зп.)  5
ПРИМІТКА. Названо нинішній або останній клуб футболіста.