Київрада у пошуках миру

Тарифний компроміс консолідував депутатський корпус Київради.

Міський голова Леонід Черновецький кілька разів наголосив, що він втішений початком злагодженої роботи депутатів. Нагадавши, що раніше “нахрапом і силою не вдалося вирішити жодного питання”.
Навіть перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, найнаполегливіший борець за нові тарифи й не схильний до політики чиновник, і той зазначив: “Перемир’я – це єдине, чим я задоволений”.
Дивує інше: не так те, що в цього компромісу з’явилося багато переможців і переможених, винуватих і праведників, як те, що ковдру головних героїв вже потягнули на себе люди, які в мерію і Київраду приходять лише… у гості. Найперше про перемогу над “драконівськими тарифами” заявили депутати Верховної Ради Микола Мартиненко (“Наша Україна”) і Анатолій Семинога (БЮТ).
Добре, що хоч відповідну заяву зачитав депутат Київради Віталію Кличко, а не… Юлія Тимошенко, скажімо.
Звідки в Київраду приходить політика в популістській, а не компромісній одежині, не таємниця. Скажімо, екс-лідер фракції “Наша Україна” в Київраді Дмитро Андрієвський на запитання, чия це перемога – опозиції чи влади, відповів: “Такі цифри ми ще в жовтні пропонували. З владою нам вдалося досягти домовленості, довести, що єдиний шлях – це поступове введення тарифів, проведення роз’яснювальної роботи й прийняття програми реформування ЖКГ. Перший крок зроблено”. Лідерка міської фракції БЮТ Тетяна Меліхова теж закликала депутатський корпус до консолідації та подальшої співпраці. Натомість старші колеги з ВР на своїй прес-конференції наполягали, що “попереду продовження боротьби за перемогу”. Їхні заяви знову були перенасичені гаслами, закликами й навіть образами на адресу влади. Хоч їхня роль у досягненні компромісу остання. Бо, приміром, депутат Київради від БЮТу Олександр Клюс, який очолював депутатську групу з перевірки тарифів і до ранку напередодні голосування вів про це дискусію з паном Голубченком, підписав зрештою протокол про те, що тарифи від грудня минулого року економічно обґрунтовані. Компроміс було досягнуто лише завдяки тому, що сторони домовилися покрити різницю в тарифах з міського бюджету. Ось його заява для преси: “Кияни відтак заплатять зі своїх кишень на один мільярд менше. Узгоджені тарифи – це теж забагато для киян. Але іншого виходу немає. Шукатимемо шляхи дотування галузі з бюджету. Хочу наголосити: це будуть одні з найнижчих тарифів в Україні”.
Найприємніше те, що і провладні фракції, і опозиційні домовилися й про наступний крок. Порівняйте дві цитати. “Демократичний Київ” візьме під контроль витрачання кожної сплаченої киянами копійки та якість ЖКП” (з заяви “Нашої України”, БЮТу і Блоку Кличка). “Для того, щоб кияни платили лише за якісні послуги і знали, на що використовуються сплачені ними кошти, Партія регіонів ініціювала в Київраді проекти рішень: “Про затвердження положення про коригування тарифів на ЖКП залежно від кількості та якості наданих послуг”, “Про створення тимчасової комісії з контролю за цільовим використанням коштів, отриманих у зв’язку із підвищенням тарифів” (із заяви ПР).
А лідер Громадського активу Києва Олександр Пабат заявив, що ГАК готовий провести в Києві акції з метою поінформувати киян про всі подальші кроки Київради в тарифному питанні.