Архів візуальної історії

З 15 лютого в кінотеатрі “Баттерфляй Ультрамарин” ітиме  фільм “Назви своє ім’я”. 

Це спільний проект Інституту візуальної історії та освіти Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії та Фонду Віктора Пінчука. Продюсером повнометражної документальної стрічки про Голокост в Україні став американський режисер Стівен Спілберг.
Режисер Сергій Буковський зізнався, що це була, напевно, найважча його робота. “Над архівами щодня працювали по 9 – 10 годин. Наша знімальна група дуже перейнялася долями очевидців Голокосту, – каже він. – Сподіваюся, що фільм нікого не залишить байдужим. Оскільки це документальна  стрічка про нашу історію. Віриться, що молоді  глядачі зможуть побачити історію в іншому ракурсі й  дійдуть відповідних  висновків. Хотілося б співпрацювати зі Стівеном Спілбергом і надалі. А картину плануємо запропонувати на конкурс документальних фільмів  Канського кінофестивалю”.
Паралельно із  демонстрацією стрічки на екранах України розпочнеться реалізація широкої освітньої програми. Про неї розповіла Ганна Ленчовська, координатор проектів Інституту Фонду Шоа. “Важливим аспектом посібника програми є те, що він структурований не за принципом хронології історії Голокосту, а у формі десяти окремих навчальних тем, які охоплюють важливі категорії та поняття, – каже вона. – У посібнику розглядаються такі теми, як історична пам’ять та моральна відповідальність, свобода і вибір, стереотипи та пропаганда, опір і покірність, людяність.  Кожне заняття доповнять уривками з фільму, які стосуються окремих тем. Багато цих книжок надамо бібліотекам вищих навчальних закладів, зокрема Києво-Могилянської академії та Національного університету імені Тараса Шевченка”.
На успіх нової освітньої програми сподівається й Олександр Войтенко, співавтор посібника, президент Всеукраїнської асоціації вчителів історії та суспільних дисциплін “Нова Доба”.  “Наша компанія має багатий досвід прокату авторських фільмів. Прагнемо якомога більше розширити  глядацьку аудиторію, – говорить він. – З фільму Буковського ми дізнаємося справжній перебіг подій Голокосту. Свідки розкажуть ту правдиву історію, про яку ми не дізнаємося зі шкільних підручників”.
Інститут Фонду Шоа вже створив 10 документальних фільмів, які показано в 50 країнах та субтитровано 28 мовами. Колекція Інституту становить близько 52 тисяч відеосвідчень, і є найбільшим у світі архівом візуальної історії.
На території України Інститут почав проводити інтерв’ю в жовтні 1996 року. Загальна кількість опитаних свідків в Україні та за її межами – 3446 осіб.