На засніжених та слизьких дорогах

Екстремальні умови, що склалися за погодних примх на столичних дорогах, спустошують гаманці власників автівок.

Чи не кожен другий лагодить свого залізного коня після чергової небезпечної пробуксовки вулицями Києва. Станції технічного обслуговування працюють у кілька змін, страхові агенти вже й забули про обідні перерви, а інспектори ДАІ днюють і ночують на засніжених та слизьких дорогах, документуючи чергову ДТП.
Кожен водій та пасажир автівки, відправляючись у дорогу, усвідомлює, що черговий маршрут може коштувати йому життя. За словами старшого інспектора з особливих доручень відділення профілактики УДАІ Олександра Ковалевського, з початку року було зареєстровано 177 ДТП, у яких 26 осіб загинули та 214 отримали травми. Лише 7 січня на столичних дорогах було зареєстровано 220 аварій. На щастя, в жодній з них люди не потерпіли. А от у восьми ДТП, що сталися цього дня, 10 осіб отримали різного характеру травми.
Увечері на перехресті вулиць Сирецької та Копилівської, що на Подолі, 24-річний водій автомобіля ГАЗ наїхав на пішоходів. Потерпіло дві дівчинки. Обох доставлено в лікарню “Охматдит”. На проспекті 40-річчя Жовтня зіткнулося 6 автівок. На щастя, травмовано лише два водія. Водій автомобіля “Вольво” отримав закриту травму грудей та перелам ребер. А чоловік, котрий перебував за кермом ВАЗу, відбувся струсом головного мозку та черепно-мозковою травмою. По обох випадках триває слідство.
Найобачніші громадяни припарковують свої автівки й пересідають у громадський транспорт, але й там від надзвичайних подій не перестраховані. Тому дехто довіряє безпечне пересування лише своїм ногам.
Утім, крокувати містом на своїх двох також небезпечно. “Коли тільки виходиш з будинку, тебе вже зустрічають слизькі сходинки, яких двірник чи не помітив, чи забракло піску, – зауважила подолянка Надія Пимоненко, – а потім уже невичищені бордюри та крижані тротуари провокують утрату рівноваги. Тоді вже падаєш на землю й тільки молишся, аби незначним синцем відбутися”.
Переламані руки й ноги, забиті спини й травми голови – подарунки зимово-крижаного періоду. Жіночка, яку зустріла на тролейбусній зупинці, розповіла, що від криги на асфальті вона вже постраждала. “Мені тільки гіпс з руки зняли. Підсковзнулася, коли бігла за маршруткою. Тепер поводжуся обережніше. Перебуваючи на лікарняному вирішила, що вже краще спізнитися й дочекатися іншого перевізника, ніж наражати себе на небезпеку”, – розповіла Марина Світлова.
Жіночій половині доводиться ще й посилено пильнувати за власним одягом. У ці часи найбільше тріщать підбори, брудняться довгі речі, промокає хутряна шуба. Тому змушені пристосовуватися носити все так, щоб не псувалося. У Надії Криворучко, наприклад, власні методи. Кількома поділилася зі мною. “Коли перестрибую через величезну калюжу, тримаю поли дублянки у руках. У тролейбусі на сходинках також піднімаю низ одягу, щоб не перечепитися й не впасти на асфальт. Штани, як правило, підкочую. Правда, вигляд не супер, але на роботі брудною й мокрою не ходжу. У сумочці завжди взимку ношу парасольку. Адже мокрий сніг не попереджає, коли випаде. А моїй шубі такі неприємності абсолютно не потрібні”.
Звичайно, найкраще перечекати підступний зимово-крижаний період у теплих домівках. Тоді й руки з ногами будуть цілі, а залізні коні не потягнуть із сімейного бюджету усі гроші. Утім, дозволити собі таке не кожен зможе. Тому слід якнайзручніше пристосовуватися до примх погоди й, долаючи снігові буревії, діставатися свого пункту призначення.