“Пісенний вернісаж” обере нові пісні

“Пісню мою візьми,
Другові передай”,
– сьогодні зазвучать ці знайомі слова-мелодія – позивні “Пісенного вернісажу”, оголосивши (уже всімнадцяте!) про відкриття великого фестивалю сучасної української естрадної пісні.
Прослуховування учасників фестивалю відбудеться з 8 по 10 лютого в концертному залі санаторію “Перемога” міста Ворзеля. А гала-концерт – у неділю, 11 лютого, в Києві, у Міжнародному центрі культури і мистецтв.
Щоразу чекаємо на “Пісенний вернісаж”, заснований тодішнім Міністерством культури України, Держтелерадіо, асоціацією діячів естрадного мистецтва. Цей, єдиний в Україні фестиваль рідномовної пісні, пустив у широкий світ такі перлини з нашого краю, як “Росте черешня в мами на городі” – вірші Миколи Лукова, музика Анатолія Горчинського, “Україночка” – вірші Андрія Демиденка, музика Геннадія Татарченка,  “Доню моя, донечко” – вірші Олексія Кононенка, музика Миколи Свидюка. Ще багато пісень на слова Михайла Ткача, Миколи Сингаївського, Вадима Крищенка. На музику Анатолія Матвійчука, Олександра Злотника, Анатолія Сердюка, Леоніда Попернацького...
Наш співрозмовник – президент асоціації діячів естрадного мистецтва України, художній керівник “Пісенного вернісажу” Віктор Герасимов. Він, до слова, разом із композитором Леонідом Попернацьким і написав пісню  “Пісенний вернісаж”, що стала емблемою цього фестивалю.
“Проводимо “Пісенний вернісаж” на противагу отій іншомовній, низькопробній попсі, яка ллється каламутними потоками з багатьох каналів ТБ, FМ-радіостанцій, на що закриває очі Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Утверджуємо пісні мелодійні, гарні, аби вони цілющими ручаями плинули до людей.
“Пісенний вернісаж” – це конкурс авторів: поетів і композиторів, конкурс на найкращі пісні, – наголошує пан Герасимов. – На цьогорічному XVII фестивалі почуємо ті пісні  популярних українських поетів та композиторів, котрі вперше зазвучали 2006 року.
У фестивалі візьмуть участь більш як 300 виконавців. Виступлять народні артисти України Надія Крутова-Шестак, Олександр Василенко, Павло Зібров, Віталій Білоножко, Віктор Шпортько, квартет “Гетьман”,  ансамбль “Кобза”, ансамбль  Збройних сил України, хор  імені Григорія Ве-
рьовки.
Найкращих авторів, пісні-переможці визначатиме журі на чолі з Героєм України, народним артистом, академіком Анатолієм Авдієвським. До Національного палацу “Україна” “Пісенний вернісаж” цього разу не завітає. Бо ж надто недоступним, дорогим для орендарів став, на жаль, цей палац. Натомість привітно розчинив двері Міжнародний центр культури і мистецтв на 2000 місць, де керівником Володимир Олянюк. І ми вдячні йому за це.  Вдячні й Київській міськдержадміністрації, зокрема начальникові Головного управління культури і мистецтв Світлані Зоріній, заступникові голови КМДА Віталію  Журавському  за підтримку “Пісенного вернісажу”.
Ольга СУЩЕНКО