Народна архітектура у стилі “джакузі”

У номері від 2 лютого ц.р. “Вечірній Київ”, посилаючись на інформацію прес-служби КМДА, повідомив: “Київрада відмінить своє попереднє рішення про надання в довгострокову оренду охоронної зони на вулиці Академіка Заболотного, що в Голосіївському районі”.

Такою була реакція столичної влади на стурбованість керівництва Державного музею народної архітектури  та побуту в Пирогові та науковців тим, що на території охоронної зони музею може розпочатися будівництво розважального комплексу.
“Вечірці” вдалося дізнатися, що саме планувалося споруджувати на пирогівських землях. Але спочатку трохи історії з географією.
Вулиця Академіка Заболотного пролягає від Одеської площі до Столичного шосе. Виникла в середині ХХ століття як незабудований Хотівський шлях у межах теперішніх Теремків і Феофанії. Із 1944 року мала назву вул. Нова 349-а. Сучасна назва – з 1966 року.
У 1977-му до вулиці Академіка Заболотного приєднано частину Великої Окружної дороги (у бік Пирогова та Чапаївки). Тобто уявлення, де це міститься, скласти можна.
Тепер перейдімо до грандіозних будівничих намірів, що мали реалізуватися на десятигектарній місцині (якщо бути точним, то – 9, 996 га). Однак доведеться набратися деякого терпіння, позаяк реєстр вельми довгий.
 Зала басейнів
Дитячий басейн: м’які гумові гірки-тобогани “Аква-малеча”; будиночок казковий надувний на воді;  водоспад з гейзерами гідротерапевтичний. Басейни для дорослих: зона спокійної води для плавання; зона басейну з штучними хвилями; зона басейну “Швидка річка” з штучними водовертями; зона гідротерапевтична з гейзерами, гідромасажерами; гідротерапевтичні масажні ванни “джакузі”. Комплекс атракціонів водяних гірок: “Аква-гігант-зиг-заг”; “Аква-камікадзе”; “Аква-труба з підсвіткою”. Зона відпочинку, засмаги, зимовий сад.
Спортивно-оздоровчі та допоміжні приміщення спортзалів та басейнів
Приміщення фітнес-клубу: зали спортивних тренажерів, велоробіки, аеробіки, шейпінгу, боксоробіки; зала релакс-програм; масажні кабінети; підсобні приміщення; приміщення інструкторів та тренерів. Тенісні корти: для гри у великий теніс;  для гри у сквош. Приміщення сауни: з сухою парою; “російська” парна; басейни з холодною водою та зони снігових кучугур; душові; туалети; кімнати відпочинку; масажні кабінети. Приміщення медобслуговування: кабінети лікарів, медсестер; аптечний кі-
оск;  ізолятор; санвузли. Приміщення для харчування: ресторан; ресторани-кафе “швидкої їжі”. Приміщення допоміжного та обслугового призначення. Магазин спорттоварів.
Приміщення готелю на 300 місць.  Приміщення кінно-спортивного клубу: відкрита автостоянка на 590 м/м; манеж для занять кінним спортом;  стайня; відкрита автостоянка на 9 мікроавтобусів; резервуари протипожежного запасу води; очисні споруди дощових і талих вод з території автостоянок; вузол артезіанського водопостачання.
Вражає, чи не так? Усе це звести бралося ТОВ “Науково-виробнича фірма “Укрінвестбуд”. Щоправда, перед тим, як узяти кельму в руки, потрібно було добряче попрацювати сокирою. Як зазначено
в листі за №071/04-4-19/4271 від 24.01.2005р. начальника управління охорони навколишнього природного середовища КМДА В.Трокоза начальнику відділу землевпорядкування – головному землевпоряднику Голосіївського району В.Леонову, “знесенню підлягає 106 дерев (абрикоса, яблуня, вишня, верба сіра, слива, клен гостролистий, граб та ін.). Пересадці підлягає 23 одиниці дерев (граб, слива, горіх волоський, вишня). На місці в межах відведеної під забудову ділянки залишається 25 одиниць берези бородавчастої”.
Тут дозволю собі згадати бородатий анекдот. “Питає вуйко сусіда: “Нащо це ти на узліссі всі берези позрубував?” – “А щоб кляті москалі не казали: “Какой истинно русский пейзаж”. Як бачимо, у нашій ситуації все зовсім навпаки.
Та повернімося до епістолярного жанру. “…Керуючись Рішенням пленарного засідання IV cесії Київради XXIV скликання від 26.06.2003р. №521/672 та рішенням Київської міської ради від 26.12.2002р. №221/381, управління охорони навколишнього природного середовища виконавчого органу Київради (КМДА) не заперечує проти відведення земельної ділянки ТОВ “Науково-виробнича фірма “Укрінвестбуд” для будівництва спортивно-розважального комплексу з готелем, об’єктами торгівлі та кінно-спортивного клубу на вул. Академіка Заболотного, 29 у Голосіївському районі м. Києва згідно з чинним законодавством за умови виконання особливих умов та вимог даного листа”. До речі, однією з вимог є такий пункт: “Враховуючи можливість негативної реакції населення щодо зазначеного будівництва, до початку розробки проектної документації Замовнику здійснити публікацію в засобах масової інформації про дане будівництво і провести громадське обговорення доцільності будівництва”. Чомусь маю великі сумніви, що замовник дослухався цих побажань.
Іще одна цитата. “При невиконанні одного з пунктів вищезазначених умов, чинність даного листа втрачає свою дію, при цьому всі витрати, пов’язані з виконанням робіт по оформленню матеріалів відведення земельної ділянки належать до комерційного ризику Замовника”. Отож, керманичів “Укрінвестбуду” попереджали…
Хай там як, а цілий стос дозвільних документів їм таки вдалося зібрати. Висновок шеренги поважних інстанцій: земельна ділянка для будівництва – придатна. Позаяк, згідно з висновком №2160 від 21.12.2005 р., підписаним головним державним санітарним лікарем м. Києва І.Козловою, “рельєф – спокійний, висота стояння ґрунтових вод – 10-12 метрів, заболоченості немає”. І справді, чим не ідеальна місцина для втілення в життя найсміливіших проектів! Як зазначено в офіційних паперах, “територія межує: із заходу – приватне виробничо-комерційне підприємство “Аварес 5”; з півдня, сходу, півночі – рілля ТОВ “Агрокомбінат “Хотівський”. Найближча житлова забудова – на відстані 120 метрів.
І що цікаво: у більшості циркулярів ні слова про те, що “земельна ділянка розташована в охоронній зоні Державного музею архітектури та побуту України і відноситься до резервних територій його розвитку”. Якраз про це повідомляє заступникові голови КМДА – начальнику Головного управління земельних ресурсів А. Муховикову в листі за №421 від 24.05.2005р.  головний архітектор АТ “Київпроект” – директор ДП “Інститут Київгенплан” В.Чекмарьов.
Проте маховик оборудки, ініційований “Укрінвестбудом”, збоїв не дає. 29.12.05 р. на адресу згаданої науково-виробничої фірми надходить лист за
№22-3850/35, підписаний головою Державної служби охорони культурної спадщини М.Кучеруком, де повідомляється, що очолювана ним структура, “враховуючи позитивні висновки (далі йде перелік відповідних управлінь КМДА. – І.К.), не заперечує (зрозуміло що. – І.К.) …за умови дотримання правил забудови в межах території охоронної зони Державного музею народної архітектури та побуту Національної академії наук України”.
Більше цитат не буде. Хоча із задоволенням навів би витяг із документа про скасування попереднього рішення, запроектованого старою владою, депутатами теперішньої Київради. Сподіватимемося, їм на це вистачить снаги…