Ніби ремонтували, а вода однаково хлюпає

П’ятнадцять років протікає дах у будинку 1-а на вулиці Корольова, а жек-804, Святошинська райдержадміністрація звітують скрізь, що недоліки ліквідовано. “Вони вже так забрехалися, що далі нікуди, – наголошує Микола Таракан, тутешній мешканець. – Я вам покажу їхні рапорти – відписки, самі в цьому переконаєтеся…”

Папір
усе витримає
Зі своєю проблемою звертався у різні інстанції, до різних депутатів – написав понад 300 листів. Змінювалися керівники, об’єдналися Ленінградський та Святошинський райони, а віз і нині там.  Тепер чоловік вкотре апелює до першого заступника голови Святошинського району П.Ціника, головного інженера районного комунального підприємства з утримання житлового господарства В. Шовкопляса, заступника начальника жеку-804 С.Пирогової. Не перевантажуватиму себе і вас, любі читачі, численними документальними підтвердженнями наявних недоліків. Скористаюся лише окремими, а саме: датованими 2005, 2006 і нинішнім роками. Ось що відповів М.Таракану П.Ціник 30 листопада позаторік: “…розглянувши Ваше звернення, повідомляємо, що комісією представників підприємства проведено обстеження під’їзду ж/б № 1-а на вул.Корольова після дощів 24, 25 листопада 2005 р. Під час обстеження виявлено незначні затікання через покрівлю будинку. Мають місце незначні плями старих затікань, що проявилися після проведеного ремонту, часткові пошкодження штукатурного шару. Ці недоліки будуть усунені до 15.12.05 р.”. Пан Таракан не погоджується з такими висновками і стверджує, що дах будинку протікає у шести місцях.
Не минуло й місяця, як він отримав ще одну відповідь за тим же підписом: “...ремонт покрівлі входу в сміттєзбірну камеру буде виконано у весняний місячник із благоустрою 2006 р. Усунення недоліків підпорядкованою організацією, що виконувала ремонт сходових клітин, перенесено на січень 2006 р.”. Як бачите, почали з даху, а перейшли на сходи. Настав лютий – ще одна відповідь: “…ремонт покрівлі входу в сміттєзбірну камеру буде виконано у весняний місячник з благоустрою 2006 р.”. А ось “виконання робіт з усунення недоліків після проведення ремонту на сходових клітинах, у зв’язку зі зниженням температури повітря, також переноситься на квітень 2006 р.”. У травні П.Ціник повідомляв уже, що покрівлю на сміттєзбірній камері буде полагоджено до 15.05.06, а “ремонт сходових клітин перенесено на травень 2006 р.”. У кінці цього ж таки місяця він дав ще одну відповідь: “…ремонт покрівлі входу в сміттєзбірну камеру та усунення недоліків після ремонту на сходових клітинах буде виконано в липні 2006 р.”. Улітку лагодити дах мали згідно з графіком роботи підрядної організації. “У кінці серпня – на початку вересня під час виконання ремонту покрівлі на вул.Г.Потапова, 10-а будуть виконані роботи з ремонту покрівлі сміттєзбірника за адресою вул. Корольова, 1-а”. Про дах будинку, що не дає спокою мешканцям верхніх поверхів, ніде не згадується. І нарешті торік 2 січня пан Ціник повідомив, що “…ремонт покрівлі сміттєзбірника виконано працівниками ЖЕО-804 КПУЖГ Святошинського району”.
Микола Іванович не втомлюється повторювати, що це неправда. У кінці минулого року йому дав відповідь в.о.першого заступника голови Святошинської РДА О.Велікдус: “…звернення мешканців житлового будинку №1-а на вул. Корольова з приводу затікання покрівлі будинку та покрівлі входу в сміттєзбірну камеру першого поверху розглянуто. Повідомляємо, що ремонтні роботи з ремонту покрівлі виконано силами ЖЕО. Капітальний ремонт покрівлі заплановано на 2007 рік”. А на початку нинішнього знову відгукнувся пан Ціник: “Капітальний ремонт покрівлі заплановано на III квартал 2007 року”.
Зневірилися, але
не мовчать
Однак Микола Іванович не вірить таким обіцянкам. Як і його сусіди. Хоча будинок 1-а на вулиці Корольова – один із найкращих на Борщагівці (правду казала Світлана Пирогова, заступник начальника жеку-804). Особливо привабливий на вигляд 9-й поверх, де розташована квартира Миколи Таракана: побілені стіни у коридорі, пофарбовані панелі і навіть підлога, відчувається, що тут дбайливі господарі. Звісно, порядок підтримують самі мешканці. Косметичний ремонт робили позаторік.
– А ви до мене зайдіть, – запрошує господиня кв. 51. – Мені вже набридло переклеювати шпалери: тільки дощ піде – із підвіконня вода біжить. А ось, – показує на стіну, – тріщина, через те, що увесь час штукатурка мокра. Дах начебто поремонтували, однак козирок на ньому не зачіпали, отож він і протікає. За 38 років жек у кранах жодної прокладки не замінив. За що ж я плачу, за які комунальні послуги?..
Сліди від дощу на стелі туалету сусідньої квартири. Господар не наважується розпочинати ремонт, бо ж завтра може знову почне капати на голову.
У цьому будинку, як виявилося, окрім покрівлі – доволі інших недоліків. Дах над входом у сміттєзбірник так-сяк замастили чорною мастикою, а треба було б бодай руберойдом, щоб щілину біля стіни затулити. А то виходить, що начебто і ремонтували, а вода під час дощів все одно під ногами хлюпає і двірнику складно вибирати сміття. Як і в усьому місті, тут є  проблема опалого листя – знесли на купу, так і лежить під снігом донині. Пробували його у дворі захоронити – нічого з того не вийшло. І стокові решітки часто забиваються сміттям, нечистоти із каналізації через кришку люка виливаються на подвір’я. Воно захаращене будівельним мотлохом – люди викидають старі вікна, двері. Микола Іванович стільки дірок у комунальному господарстві віднайшов. Хто ж їх лататиме?
Ось точка зору Світлани Пирогової, заступника начальника жеку-804:
– Навесні треба буде детально оглянути цей будинок, щоб пересвідчитися, чи справді протікає покрівля на будинку і над сміттєзбірником. Поки що жодних протікань не видно, а жовті плями на стелі – то проявилися після ремонту давні потьоки. Після осінніх дощів дах не протікав. На цей час не маємо жодного покрівельника, загалом, проблема кадрів у ЖКГ дуже болюча. Води у підвалі не було із 2005 року. “Київенерго” замінило частину водогону, і нині там сухо.
Будівельне сміття після євроремонту повинні вивозити самі господарі, у нас на те немає ні транспорту, ні коштів. Це проблема всього міста. Те ж саме стосується і опалого листя. Великі контейнери, що після чорнобильської трагедії для того призначалися, вже поіржавіли давно і ремонту не підлягають. Їх здали на брухт. Спалювати листя заборонено. Там, де можна, на пустирях, закопуємо його. Наш жек обслуговує 62 будинки і у кожному є якісь проблеми. Коштів на їх розв’язання катастрофічно не вистачає.