Мандрівник Юрій Горбунов

Наступного тижня “1+1” офіційно оголосить початок другого сезону “Танці з зірками”, і ми нарешті дізнаємося про головних героїв нового шоу. Але вже відомо, що одним з ведучих буде Юрій Горбунов.
Юрія добре знають не лише як ведучого ранкової програми “1+1”  “Сніданок плюс” і як обличчя “Танців”, а й як запеклого мандрівника. Він використовує для туризму будь-який вільний час. І так вже склалося, що перед тим, як зануритися у новий проект, він обов’язково кудись їде відпочивати. Наприклад, улітку він приїхав на знімальний майданчик “Танців” з Мальорки. А нещодавно побував із дружиною та Сніжаною Єгоровою і дітьми у Єгипті.
– Юрію, вам подобається  мандрувати. І навіть у “Сніданку плюс” одну з рубрик присвятили подорожам…
– Я був у багатьох країнах – європейських та африканських, – і скрізь є на що подивитися. Один мій товариш говорить, що полюбляє приїхати до якоїсь екзотичної країни і сидіти там на пляжі рослиною. Я ж навпаки, намагаюся побувати у максимумі екскурсій. І навіть, коли не дуже хочеться вставати рано і їхати на екскурсію, потім обов’язково виникає думка: “Як добре, що поїхав, де ще таке можна побачити?” Приміром, на тій ж Мальорці, де з дружиною подорожував улітку, до того ж не вперше, – під землею є велетенська шахта зі сталактитами. Глибоко в цій шахті – природне озеро, на якому відбуваються концерти. Співаки у човнах виконують оперні арії. Акустика – неймовірна! Люди сидять у куртках, бо на дворі +35, а там лише 15 градусів тепла.
Або ж на Криті, де є печера Зевса. Надзвичайно гарна, глибока і холодна – звідтіля всі туристи як ошпарені вибігають.
У Тунісі побували у берберському поселенні під землею. Їхній типовий будинок – це яма шість на шість, з подвір’ям, де кури ходять, діти бігають.  З ями є вхід до кухні, спальні. Цікаво, що коли ми зайшли до спальні одного з берберів, то побачили над ліжком портрет батьків в обрамленні майже українського вишиваного рушника. А на підлозі – килим, схожий на гуцульський. До речі, господар на нього так і казав “килим”.
– Але ж і в Україні є цікаві місця?
– Звичайно. Україна, якщо все правильно організувати, також може бути привабливою для туристів. За кордоном іноді створюють екскурсію на порожньому місці. Наприклад, у Фінляндії ми побували на равликовій фермі. У Шотландії відвідали озеро Лох-Нес. До нього навіть спеціально заасфальтували дорогу. Але ж  таких озер у них – мільйон. Просто у цього є власна легенда. А ми приїхали, погодували українським печивом воду – раптом лох-неське чудовисько випливе, та й поїхали собі.
От і виходить, що головне – вигадати історію. А в нашій країні таких історій – море. Поїхати хоча б до Кам’янця-Подільського – і таких краєвидів можна надивитися. Але в нас поки що немає інфраструктури: готелів, місць, де можна купити сувеніри.
– До речі, про сувеніри. Ви часто привозите щось із подорожей?
– Певна річ. Адже вдома, крім фотографій, обов’язково щось має нагадувати тобі про цю поїздку.
– А коли не подорожуєте, а сидите вдома, дивитесь телевізор?
– Дуже люблю це заняття. На жаль, зараз у нас надзвичайно популярні політичні програми. Мені ж подобаються передачі про тварин. Іноді навіть важко зрозуміти, як природа могла усе це вигадати, продумати. Пташки з’ясовують між собою стосунки на рівні людських. Дивишся на цю пташину голову – і де там ті мізки можуть бути? 
– Маєте вдома тварин?
– Оскільки до власної квартири переїхали недавно, то поки що не маємо тварин. Можливо, згодом когось і заведемо. Але вдома в нас рідко хто є, тож не хочеться травмувати ні тварини, ні себе. Тварина має отримувати стільки ж тепла й уваги, скільки й повноцінний член родини. Хоча можна тримати черепаху, щоб вона сиділа і не рипалась…