Гризуть, хоча і не граніт

Журналістське розслідування з приводу варварського зруйнування пам’яток історії та архітектури за адресою: вулиця Рибальська, 24/16 не залишило читачів байдужими.

Вчора жителька Печерська потелефонувала до редакції й повідомила, що будівельні роботи на “об’єкті” знову розпочато. Працює екскаватор, який не просто загрібає з куп будівельне сміття, а вгризається у ґрунт.
Забігаючи наперед, зазначимо, що побачили це на власні очі з балкона будинку № 28а по вулиці Панаса Мирного, з якого відкривається широка панорама на Круглу башту № 5 київської фортеці та прилеглу територію. На майданчику,  де, як стверджують деякі очевидці, ще донедавна стояло три будівлі, зокрема споруда “5-го телеграфного парку” 1875 року, повним ходом вовтузились невеликий екскаватор і два самоскиди. Ще один екскаватор стояв неподалік. Падав густий і мокрий сніг, і вже те, що за такої несприятливої погоди ведуться інтенсивні роботи, викликало подив. Що за спішка, що за аврал?! Очевидно, у будівельників, яких для історії зафіксував на плівку наш фотокор, є підстави поспішати. У них ті самі мотиви, що й під час цьогорічних різдвяно-новорічних канікул. Тоді вони скористалися вервечкою вихідних і відповідно послабленою пильністю громадськості, нині, можливо, використали снігову завісу. А втім, ця завіса була не настільки густою, щоб не розгледіти рухів екскаваторного ківша…
– Дії тих, хто ладен переступити через нашу культуру і духовність, пам’ять та історію, неважко було передбачити, – прокоментував цей факт директор Державного історико-культурного музею “Київська фортеця” В’ячеслав Кулініч. – Вгризання екскаватора у ґрунт означає одне: руйнується найважливіша, підземна частина вже знесених пам’яток. Це потужна дренажна система, від стану якої, до речі, великою мірою залежить благополуччя всього Печерського пагорба, тунелю і галереї. Як мені вже доводилося пояснювати журналістам, більшість споруд “Київської фортеці” свого часу майже наполовину було засипано піском і  глиною. До  початку другого етапу будівництва висоток у зоні Круглої башти №5, тобто у зоні пам’ятки історії та архітектури, ще була надія, що вандалізм буде припинено і давні споруди без особливих проблем відновлять. Після сьогоднішньої події шанси різко впали…
Між іншим, сигнал до редакції, як з’ясувалося після виїзду на місце, надійшов із деяким запізненням. Місцеві жителі нас запевняють, що екскаватор робить свою справу на Рибальській ще з минулої суботи, тобто з 3 лютого. Безсмертний герой байки – кіт Василь – слухає і читає схвильованих журналістів, але коїть своє, вочевидь, маючи вагомі підстави сподіватися, що це минеться йому безкарно.