Нам позичать 100 мільйонів євро на транспорт

Саме про таку суму кредиту вчора домовлялися перший заступник голови КМДА Денис Басс та представник Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оксана Сельська.

– Київрадою ухвалено Програму соціально-економічного розвитку міста на 2007 рік, – поінформував високу гостю Денис Якович. – У неї закладено інвестиційну складову, а також фінансування, до якого ми планували запрошувати іноземні банки та фінансові організації. Йдеться, зокрема, і про транспортну програму, і про будівництво нових станцій метрополітену, і про закупівлю рухомого складу. Тож якщо ЄБРР може допомогти Києву у фінансуванні цих програм, ми будемо дуже вдячні.
– Із Києвом у нас уже налагодилися відносини, – зазначила пані Оксана. – ЄБРР – це специфічний банк, який виділяє кредитні кошти для довготривалих проектів особливо у муніципальному секторі економіки. Тобто там, де далеко не всі банки охоче беруть участь, вважаючи це ризикованим. У нас поки що не було проектів кредитування комунальних підприємств із підтримкою міського бюджету. Для нас це буде новою темою, і ми дуже задоволені тим, що матимемо справу із потужним бюджетом і досвідченим партнером. Робочим моментом стане розгляд питання кредитоспроможності самих комунальних підприємств, у цьому разі “Київського метрополітену” і “Київпастрансу”. Ми провели попередню фінансову оцінку цих підприємств і готові обговорити можливість надання кредиту безпосередньо їм.
– Звичайно, для підприємств такий варіант буде найкращим, – висловився Денис Басс. – Адже вони надають киянам якісний сервіс, попит на їхні послуги величезний. На будівництво нових станцій метро ми заклали 800 млн. грн. У планах також завершення заміни всіх тролейбусів і автобусів на сучасні.
Оксана Сельська сказала на це, що Київ, мабуть, – єдине місто, що може дозволити собі вкласти на розвиток муніципальної структури такі кошти. Але кредит є кредит, тому, природно, банк вибірково підходить до такого питання і навіть за підтримки міста із сильним бюджетом намагається надавати кредит із оцінкою, чи спроможний  позичальник повернути гроші. “У даному випадку ми оцінили доходи обох підприємств і попередньо погодили з Головним фінансовим управлінням розмір кредитів – по 50 мільйонів євро кожному з них. Загалом – 100 мільйонів”, – зазначила пані Оксана.