Талони змінили, колір

Квитки для проїзду в наземному пасажирському транспорті раптом позеленіли. Адже КП “Київпастранс” укотре змінило їхній дизайн.

Тепер документ, що підтверджує сплату за користування автобусом, тролейбусом, трамваєм та фунікулером, має інший шрифт і форму голографічної стрічки.
Транспортники переконані, що в такий спосіб дещо зменшать кількість підробок і,  відповідно, збільшать надходження коштів від сплати пасажирами за проїзд. Щоби зловмисникам було невигідно друкувати квитки на кольоровому ксероксі, їхній вигляд доводиться змінювати практично щомісяця.
– Талони  мають містити обов’язкові атрибути, наприклад, голограму, – розповів нам заступник генерального директора “Київпастрансу” Сергій Литвинов. – Виготовлення нових квитків аж ніяк не підвищило їхню вартість, а зиск від цього відчутний: збір збільшився до 10 відсотків.
– А ви не думали застосувати щось незвичне, скажімо, виготовляти талони ромбовидної чи круглої форми?
– Звичайно, можна їх друкувати будь-якими, але в даному  разі ця ідея не годиться, оскільки тоді доведеться міняти всі компостери. Хоча в майбутньому такий варіант  можливий. 
Нині працюємо над електронною системою компостування проїзних документів. Тоді, зрозуміло, талон знову буде інший. Електроніка реагуватиме на голограму, як радари реагують на сигнал літаків – “свій” або “чужий”. Тут уже жодна підробка не пройде.