КВУ закликав не виконувати підписаний Ющенком закон

Комітет виборців України закликав керівників фракцій у місцевих радах та керівництво партій і блоків до ухвали Конституційного Суду по закону про імперативний мандат не приймати жорстких рішень щодо позбавлення повноважень окремих місцевих депутатів.

У заяві КВУ висловлює занепокоєння з приводу підписання Президентом закону. Оскільки вважає, що “запровадження “імперативного мандата” стане кроком назад у розвитку демократії та місцевого самоврядування. Тим більше, зараз очевидним є те, що підписання закону стало наслідком ситуативних політичних домовленостей. Таким чином, 150 тисяч депутатів місцевих рад стали заручниками політичних торгів партійних лідерів”.
Комітет прогнозує, що “в умовах політичної кризи застосування такого закону призведе до масових порушень прав депутатів, тиску на них, чисельних судових позовів та посилить політичну корупцію”.
КВУ закликає органи влади відповідально поставитися до застосування даного закону та не приймати поспішних рішень на догоду політичній кон’юнктурі.
Також КВУ закликає депутатів місцевих рад у разі тиску на них не піддаватися на провокації, захищати свої права, при необхідності звертатися до виборців та ЗМІ за підтримкою, оскаржувати можливі неправомірні дії партійного керівництва в судах.
Комітет виборців України підтримав ініціативу народного депутата Анатолія Матвієнка щодо оскарження положень закону в Конституційному Суді та звернувся до народних депутатів із проханням підтримати таке подання. КВУ звертається до Конституційного Суду з проханням розглянути таке подання в стислі терміни.
Голова УРП “Собор” Анатолій Матвієнко вважає цей закон “черговою спробою захопити владу в державі антикризовою коаліцією і Блоком Юлії Тимошенко”.