Плитка, сходи і підбори

Поспілкуватися з лікарями швидкої одного з “найтравматичніших” районів столиці – Шевченківського – виявилося непросто.

Це й не дивно – у них нині багато роботи, тож говорити довелося просто у машині, коли бригада швидкої виїхала на виклик. Допомоги потребувала молода дівчина, яка, купуючи газети у кіоску, послизнулася на рівному місці. Як пояснили лікарі, це досить поширена історія, що трапляється з жінками взимку: “Мода, звісно, потребує жертв, але всьому  є  межа”.
Їхати з вулиці Богдана Хмельницького на Пушкінську, де постраждала дівчина, хвилин п’ять, та нам знадобилося майже півгодини. Поки стояли в заторі, медики розповіли, що багато травм через слизьку плитку, якою обкладають вулиці та покриття сходів магазинів, аптек. Зони ризику – вулиці Хрещатик, Хмельницького, Пушкінська, а також сходи Шевченкового університету та ЦУМу, де щодня обов’язково хтось падає. За словами лікарів, сходи взимку особливо небезпечні. Приміром, минулого тижня стався дуже неприємний випадок, коли школяр послизнувся на сходах школи, трохи проїхався на коприку і спині. Він хоча і відчув різкий біль, проте не пожалівся вчителям і швидку йому, звісно, не викликали. Наступного дня батьки все ж зателефонували на “03”. Проте запізно: коли приїхала швидка у хлопчика вже відняло ноги.
Але цього сезону, за словами лікарів, “найпопулярнішою” травмою є перелам шийки стегна. Вікова категорія пацієнтів – 60-65 років. Молодь найчастіше страждає, хоч як це дивно, від гіпертонії. Якщо 20 років тому гіпертонію називали хворобою людей старшого віку, то тепер через неї страждають вже 20-річні. Нині особливо небезпечний період для гіпертоніків. Різка зміна температури потягла за собою зміну тиску, тому людям стає зле на вулицях, або за кермом автомобіля, через що й виникає багато аварій.
П’ятниця – найнапруженіший день тижня для швидкої допомоги. Люди після роботи розслабляються за чаркою, а потім замерзають на вулицях. У такий день особливо багато клієнтів під градусом на Подолі. Чому саме там – це й досі залишається загадкою для лікарів. Також Поділ – один з найнебезпечніших районів для роботи  бригад швидкої. Трапляються хворі, яких приборкати вдається лише з допомогою міліції…
Коли ми прибули на місце, то дівчина так змерзла, що до травмованої ноги додався ще й нежить. А в мене після такого рейду виникло лише одне запитання: чи не травмуються самі лікарі під час виїзду? Адже в машині, до речі, нового зразка “Фотон”, трясе так, що просто нудить. Виявляється, автівка зовсім не обладнана для транспортування хворих. Салон швидкої обігрівається лише до +5о, а саме авто має жорстку підвіску, як у вантажівки. Тому краще туди взагалі не потрапляти, а взувати зручні чоботи і дивитися під ноги.