Дискотека для одягнутих

Під девізом “Стрибаймо високо і низько – танцюєм в стилі етно-диско!” відбулися вечорниці від фестивалю “Країна Мрій”.
 
Хоча теоретично вони проходять близько трьох років, саме ці були дебютними, бо – публічн, для найширшого кола відвідувачів.
До каси стояла черга, хоча вхід був безплатнимним. Але – лише для людей у повному етнічному строї. Двадцять гривень – для киян з елементами українського етнічного вбрання, і вісімдесят – для тих, хто у джинсах. “Плата – це спонукання приходити у вбранні, – каже ініціатор вечорниць Олег Скрипка. – Гроші підуть на сплату за світло, звук і гонорар артистам”.
У самого Скрипки немає повного строю етнічного одягу. Каже, чоловічий стрій важко зібрати, особливо – взуття і головний убір.
Відповідність одягу ідеї вечорниць перевіряли на вході козаки. Одягнутих в етнічне вбрання дівчат на вечорницях була переважна більшість. Білі вишиванки навіть створювали додаткове світло на танцполі. Саме дискотекою представляє Олег вечорниці. Сам він виступив у ролі діджея О’Скрипки і справді, як обіцяв, змусив танцювати “усіх від малого до великого”. Танцювальні коломийки виконувала вінницька команда “Очеретяний кіт”.
Крім того, Скрипка спродюсував народження нового музичного проекту – етно-грув-ватаги “Чоботи з бугая”. До участі у цьому проекті запрошено кращих українських музикантів – Сергія Охрімчука (скрипка), Костянтина Бушинського (барабан), Василя Паланюка (цимбали), Сергія Топора (акордеон), Вадима Губенка (контрабас), Сусанну Карпенко, Марію Фірсову та Ганну Архипчук (спів). Планується, що саме цей колектив стане музичною базою вечорниць, які проводитимуться щомісяця.
“Хоча ідеально було би проводити їх щодня, – каже максималіст Скрипка. – Хотів би поставити вечорниці “на потік”, зробити “народний клуб”, де люди могли б спілкуватися і слухати гарну музику. Дивіться, який ажіотаж сьогодні! Це доказ того, що такі заходи потрібні молоді”.
Оформлював залу Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії, де проходили вечорниці, відомий український скульптор та художник Олександр Михайлицький. Він намалював глибинні символи української культури, вкладені в ідею кола та яйця-райця. На вечорницях вони набули глибокого містичного змісту – рівноваги, духовної гармонії із традиційним світоглядом.
Щоразу вечорниці набуватимуть нової форми. Виступатимуть різні артисти, зокрема закордонні. Наступну етно-дискотеку заплановано на 23 лютого, за участі “Мандрів”.
А вже наступного дня “Воплі Відоплясова” виступлять у Москві у культурологічно-історичній програмі “Рок-вечори на хуторі біля Кремля”. Акцію присвячено концерту, який відбувся у російській столиці  1988 року. Тоді Москва вперше побачила київські рок-групи, що співали українською мовою, – “Воплі Відоплясова”, “Раббота Хо”, “Колезький асессор”. Майже двадцять років по тому Скрипка прагне відродити дух та атмосферу першого українського “десанту”, тому везе із собою сучасні актуальні групи. Це “Гуцул Каліпсо” із Чернівців і кам’янець-подільська “Пропала грамота”.