Єдиний ювелірний ескіз Врубеля виставлять у музеї

Представники ювелірного дому “Лобортас і Карпова” передали Київському музею російського мистецтва брошку “Подвійна підкова”, виконану за ескізом видатного художника Михайла Врубеля.

Унікальне креслення понад сто років пролежало в архівах цього музею, доки його втілили у життя. Директор Київського музею російського мистецтва Юрій Вакуленко повідомив, що у Врубеля було багато ескізів прикрас, які він використовував у своїх роботах як деталі композицій. “Подвійна підкова” у жодному творі мистецтва не використовувалася, однак була характерною для  початку ХХ століття.   
“Ми надзвичайно вдячні ювелірному дому, що там чітко дотрималися ескізу. Зараз наша колекція безсмертних творів Врубеля поповниться дивовижним експонатом, – сказав Юрій Вакуленко. – На початку березня відвідувачі музею зможуть побачити цю прикрасу. Наш музей має найбільшу колекцію творів Врубеля у всьому світі. Тепер можемо відкрити для себе Врубеля ще й як геніального ювеліра. Цю роботу буде представлено поряд з ескізом”.
Брошка дуже складна за технічним виконанням. Над прикрасою працювали п’ятеро ювелірів. Ірина Карпова, арт-директор проекту, зізналася, що робота була надскладною. “Ювеліри спочатку зробили макет зі срібла. А вже потім у прикрасі використали золото, 18 діамантів та 18 сапфірів, – розповіла вона. – Плануємо зробити ще 10 прикрас-варіацій “Подвійної підкови” та провести благодійний аукціон. Виручені кошти підуть на розвиток ювелірного мистецтва”.
Приблизна ціна “Подвійної підкови” – 100 тисяч доларів.