Кличко – Маскаєв. Більше запитань, ніж відповідей

Ейфорія після оприлюднення Віталієм Кличком рішення повернутися на змагальну арену поступово вляглася.

І з’ясувалося, що підкріпити наміри конкретними справами насправді важко. Бо одного бажання головних дійових осіб занадто мало, щоби задовольнити всіх. Як це нерідко трапляється в житті, вирішальну роль мають відіграти люди так званого другого плану.
Пітер. Офіційний претендент на титул чемпіона за версією Всесвітньої боксерської ради – Самуель Пітер на прізвисько “Нігерійський Жах”  – відреагував на заяву Кличка блискавично. Його менеджери настрахали керівництво професійного боксерського об’єднання судовими позовами в разі офіційної згоди на проведення бою Маскаєв – Кличко. Претензії нігерійця аргументовані достатньою мірою, щоби принаймні не сумніватися в реальності його погроз. Увійшовши до чільного гурту завдяки вагомим успіхам у рейтингових поєдинках і завоювавши право на титульний бій з Олегом Маскаєвим  упевненою перемогою над  американцем Джеймсом Тоні, Пітер отримав од ВБР і відповідні гарантії, і монополію на рекламному полі. Важко повірити, що нігерійський боксер добровільно відмовиться від рідкісного шансу прославитися чи принаймні збагатитися. Хіба що – за величезні гроші у вигляді відступних.
Сулейман. Очільник Всесвітньої боксерської ради – мексиканець Хосе Сулейман – опинився в надзвичайно складній ситуації, яка може обернутися для нього навіть відставкою з посади першого керівника чи не найвпливовішої боксерської організації світу. Президент  усвідомлює серйозність погроз Самуеля Пітера повною мірою. Проте не менш істотними і законними є й претензії Віталія Кличка! Бо два роки тому, коли українець розпрощався з активною кар’єрою, саме Сулейман завізував ухвалу про надання йому титулу Почесного чемпіона Всесвітньої боксерської ради і гарантій щодо першочергового права на бій з чинним  чемпіоном у разі повернення Кличка на ринг. Либонь, лідер ВБР не допускав навіть думки про реальність саме такого варіанту. А може, просто чудово відпрацювали свої гроші менеджери і адвокати українського богатиря. Але в будь-якому разі, Всесвітня боксерська рада і її президент стали заручниками двозначної ситуації. Відтак функціонери змушені гарячково шукати більш-менш оптимальний вихід із неї.
Посередник. І, схоже, вони його таки знайшли. Хосе Сулейман, як і міфічний герой, вдався до послуг третейського судді. Цю роль, за рішенням ради директорів, має виконати незалежний посередник. Саме він, послуговуючись правовими документами і процесуальними нормами організації, має визначити склад учасників нового титульного бою. Це рішення буде остаточним і оскарженню не підлягатиме. Проте з кандидатурою незалежного посередника мають погодитися всі зацікавлені сторони. В іншому разі, його назначить Міжнародний суд спортивного арбітражу, що функціонує в швейцарській Лозанні. “Вечірка” й надалі відстежуватиме розвиток подій і повідомлятиме про нього своїм читачам. Але вже зараз можна стверджувати, що поєдинок Маскаєв – Кличко в обумовлені заздалегідь строки (друга половина квітня) не відбудеться  нізащо.

Бірд проти Валуєва. Поки що мрії
Крис Бірд, нещадно битий Володимиром Кличком колишній чемпіон за версією Міжнародної боксерської федерації, нагадав про себе дещо дивним способом. Спочатку він оголосив про своє бажання перейти до нижчої вагової категорії. Але тамтешній чемпіон Оніл Белл уклав угоду про березневий матч-реванш з Жаном-Марком Мормеком. А проводити малооплачувані рейтингові поєдинки Бірдові просто не вигідно. І він започаткував перемовини, які одразу ж потрапили до списку топ-новин. “Моя найближча мета – Валуєв, – заявив американець. – Якщо я розумно вибудую стратегію бою, то неодмінно переможу й “Звіра зі Сходу”. Нагадаємо, що росіянин Микола Валуєв минулого місяця захистив світовий титул за версією ВБА і зобов’язаний цього року провести новий офіційний поєдинок проти Руслана Чагаєва.