Мрії Хайдемарі та Пауло

На базі Авіаційного науково-технічного комплексу ім.Антонова відбулася урочиста церемонія нагородження 201 переможця стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука “Завтра.UA”.

Переможці з чотирнадцяти вищих навчальних закладів України отримали стипендію в розмірі 500 гривень на місяць. Почесними гостями церемонії стали астронавтка Хайдемарі Стефанишин-Пайпер та всесвітньо відомий бразильський письменник Пауло Коельйо.

– Чому саме Хайді та Пауло запросили на церемонію? – запитали журналісти.

– Хайдемарі – це втілення американської та української мрії, – пояснює вибір Віктор Пінчук. – Донька українського емігранта досягла величезного успіху і втілила свою мрію в життя. А Пауло в своїх книгах пише, як потрібно іти до своєї мрії. Тому вони – чудовий взірець для нашої молоді.

Пауло Коельйо, який останнім часом активно переймається проблемами екологічного забруднення Землі,  вважає, що основою успіху є освіта. Якщо молодь буде освіченою, то не  треба витрачати мільярди на охорону екології, бо її просто не забруднюватимуть. Близька йому і чорнобильська проблема. У наступній книжці, як обіцяє Коельйо, він це питання обов’язково порушить.

– Поки що я не написав жодної книжки про Україну, – говорить письменник. – Але точно знаю, що Україна написала свою книжку в моєму серці.

Хайдемарі Стефанишин-Пайпер вважає, що надання стипендії молодим – це дуже важливо. Астронавтка зізналася, що якби не стипендія, яку їй свого часу надав військово-морський флот США, то вона  не закінчила б університет і не полетіла б у космос.

– Для мене та стипендія була шансом здобути освіту, – розповідає Хайді. – Навчання в університеті дуже дорого коштує, і в мого батька не було таких грошей. Якби я   не отримала ту стипендію, то навряд  стала б астронавткою.

За чотири дні перебування в Україні Хайдемарі встигла здійснити ще одну свою давню мрію – побачити батьківщину батька і познайомитися з родичами. Вона побувала у Львові та в селі Якимів, де народився її батько. Там вона відвідала  богослужіння в церкві та провідала могили своїх діда та бабці. А от роздивитись як слід київську архітектуру  астронавці так і не вдалося. Забракло часу.

– Київ і Львів – дуже гарні міста. А які приязні українські люди, – ділиться своїми враженнями від знайомства з Україною  астронавтка. – Я ніколи не думала, що мене прийдуть зустрічати стільки людей. Вони ходили зі мною до церкви або просто виходили на вулицю, щоб познайомитися, дарували подарунки. Розчулена українською гостинністю, пані Стефанишин-Пайпер зізналася, що дуже хоче, аби її син хоча б рік повчився в Києві, вивчив мову, звичаї. Але право вибору вона залишає за ним. Так, як свого часу це зробив її батько, який дозволив дочці вчитися не на лікаря, а на інженера.

Хайдемарі також мріє співпрацювати з Національним космічним агентством України, і вже з українськими космонавтами здійснити ще один політ. “Аби ще раз подивитися на Землю”, – додає вона.