Закон, який не хоче підписати Президент

У ділово-розважальному  центрі “Арена ентертейнмент” відбулося чергове засідання політичного клубу “Київська школа сценування”.
Як зазначено в анонсі, тема обговорення – “події, пов’язані з ухваленням закону України “Про Кабінет Міністрів”. Очікував, що саме про це і піде мова. Проте члени клубу, а ними є знані політики, політологи, науковці, громадські діячі, воліли виголошувати свої спічі на вільну тему.
Так, народний депутат Дмитро Видрін повідав присутнім, що нещодавно побував на конференції у Венесуелі. Країна подивувала його тим, що “там зовсім немає політиків, але політологи є”.
Вадим Долганов, за його словами, щойно повернувся зі Страсбурга. Там, виявляється, “ніхто не може збагнути, що відбувається нині в Україні”. А ще він висловив тезу: “За ті самі діяння у нас можна отримати звання Героя України або ж потрапити у в’язницю”. Розшифровувати сентенцію не став.
Геннадій Балашов, з яких країв приїхав, не розповідав. Натомість ностальгійно згадав часи, коли був парламентарієм: “Найкраща професія – це депутат. Ні за що не відповідаєш, роби, що хочеш, лети, куди хочеш. І… отримуй зарплату”.
Були, щоправда, мляві спроби повести мову й на задану тему. Зокрема згадали, що багатостраждальний закон “Про Кабінет Міністрів” (але не в нинішній редакції) свого часу кілька разів ветував Леонід Кучма, коли верховодив на Банковій. Така ж доля спіткала й нинішній документ. Але тут ще й підключилася судова гілка влади. Як знаємо, Феміда із закарпатського містечка Мукачеве заборонила оприлюднювати закон, а спікерові парламенту Олександрові Морозу – ставити під ним автограф.
Хоч циркуляр і не надруковано, проте ознайомитися з ним можна на сайті Верховної Ради – www.rada.gov.ua. Варто зазначити, що документ вельми місткий – 85 тисяч байтів, має дев’ять розділів. Давати йому якусь оцінку – не моя то справа. Але процитувати кілька положень вельми кортить.
“Стаття 7. Вимоги до членів Кабінету Міністрів України. Членами Кабінету Міністрів України можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою. Не можуть бути призначені на посади членів Кабінету Міністрів України особи, які мають судимість, не погашену і не зняту в установленому законом порядку”.
Загострювати вашу увагу на “судимості” не буду, позаяк “неактуально”. А ось про “володіння державною мовою” таки скажу. Якби закон сьогодні набув чинності, то вже завтра принаймні двом урядовцям довелося б шукати заміну. Віце-прем’єр Андрій Клюєв українською, вочевидь, не розмовляє принципово. А перший віце-прем’єр Микола Азаров якщо й розмовляє, то так, що ліпше не чути. Тому, як казав очільник Кабміну Віктор Янукович, “я б на вашому місці не сміявся”, а ретельно вивчав державну мову.

Р.S. Коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що сьогодні в газеті “Голос України” буде опубліковано Закон “Про Кабінет міністрів” за підписом Олександра Мороза.