Брати Джигурди екранізували Франка

У Будинку кіно з  нагоди 150-річчя від дня народження Івана Франка відбулася прем’єра телевізійного поетичного фільму «Страшний суд».

Це перша екранізація маловідомої поеми Івана Франка «Страшний суд», написаної 1905 року.
На прем’єрному показі було представлено дві версії фільму – українську та російську. Переклад твору Івана Франка  здійснив Сергій Джигурда. Російську версію фільму вже відзначили в Росії дипломом 9-го Євразійського телефоруму.
– Сто років тому Франко створив поему досить незвичну для тієї епохи, – розповідає Сергій Джигурда. – На той час це був епатаж, тому я робив не переклад-підрядник, а за духом нашої сучасності. Для того часу твір було написано зі смачним українським гумором, який я намагався зберегти.
В основі поеми – діалог між революціонером і Богом, наприкінці випливає істина – людина творить своє щастя на землі, вона є Творцем. Фільм побудований так, що твір Франка зачитують актори на фоні різноманітних кадрів і сцен, що підсилюють гостроту слів поета.  Загалом стрічку сприйняли неоднозначно, бо наш глядач не звик до такої своєрідної екранізації.
Автор сценарію і виконавець ролі революціонера – Микита Джигурда, виконавець ролі Бога – Сергій Джигурда та продюсер і режисер Оксана Трощановська, створили цей фільм власним коштом, витративши три тисячі доларів. Для стрічки використали фотографії Землі з космосу та кадри із фільму Ігоря Парфьонова «Коли Боги прокинулись». Зйомки проходили в Києві, і, як запевнила знімальна група, дуже весело.
– З нами трапилася одна історія, – з усмішкою розповідає Микита Джигурда. – Треба було знімати в ботанічному саду, а за оренду заплатити не було чим. Тоді ми з Оксаною вирішили згадати молодість. Як хулігани через паркан поперекидали наше обладнання, а потім і самі перелізли. Щоб нас не застукали, весь час перебігали з місця на місце.
У творчих планах Джигурди і Трощановської – зняти фільм про поета і художника Максиміліана Волошина.
Сподіватимемося, що у них усе вийде з  новим проектом, а  їхній «Страшний суд» кияни все ж таки побачать. Але поки що це під питанням, бо жоден український телеканал не наважується показати його. Кажуть – не той формат.